Till innehållet
Familjen

Vattkoppor symptom och behandling

Vattkoppor (vattenkoppor, varicella) är en mycket smittsam barnsjukdom. Nästan alla barn får vattkoppor innan skolåldern.

Vattkoppor smittar genom direktkontakt och genom att den sjuke hostar eller nyser. Tiden från smitta till symptom (inkubationstiden) varierar mellan 10 och 26 dagar, vanligen 14 - 16 dagar.

Den sjuke är smittsam 1-2 dygn före och upp till 7 dygn efter det att de första utslagen dykt upp, vilket motsvarar den period då nya blåsor uppstår. Skorporna efter blåsorna lossnar efter 7-14 dagar.

Symptom på vattkoppor

Vattkoppor börjar med feber, 38-39 grader, trötthet och ofta huvudvärk. Blåsorna kommer snabbt, först på bålen - på bröst, mage och rygg. De ser till en början ut som små röd-rosa, lätt upphöjda prickar, 3-6 mm stora. Efter ett par timmar har de gått över i blåsor som ser ut som vattendroppar på huden. Blåsorna kliar och går lätt sönder.

Utslagen sprider sig till ansiktet, de kommer bakom öronen, i hårbotten, på armar och ben. Kopporna kan även sitta på slemhinnorna i munnen, i ögonen, i öronen och på könsorganen. Vissa barn får endast ett fåtal, medan andra kan få hela kroppen full av utslag.

Typiskt är att blåsorna kommer i vågor (skov). Barnet kan ha blåsor i olika mognadsstadier samtidigt: Röda fläckar, blåsor och skorpor.

När alla blåsor torkat till skorpor smittar barnet inte längre. Skorporna lossnar efter 7 -14 dagar.

Behandling av vattkoppor

Barnet behöver inte hållas i sängen om det vill vara uppe. Däremot bör man vara medveten om att han eller hon kan smitta andra barn så länge det finns blåsor på huden. Om barnet är påverkat av den höga febern kan man ge paracetamol (Alvedon).

Det besvärliga med vattkoppor brukar vara att utslagen kliar ordentligt. Det finns några enkla sätt att minska klådan:

  • Sätt på barnet lätta, luftiga kläder.
  • Håll det svalt i rummet och låt gärna barnet ta svalkande, dagliga duschar.
  • Klipp naglar korta och håll barnets händer rena för att undvika att sönderrivna blåsor blir infekterade.
  • Låt blöjbarn slippa blöjan så mycket som möjligt. Blöjan ökar klådan.
  • Pröva zinkpuder eller särskild kylbalsam, som kan köpas på apoteket.
  • Om klådan ändå inte vill ge sig kan man ge klådstillande medicin, loratadin, t.ex. Clarityn (receptfri), från två års ålder.

När är barnet friskt?

Barnet är friskt när febern är borta, när det inte längre finns några vattenfyllda blåsor och när barnets allmäntillstånd är gott. I regel tar det en vecka. Barnet är i allmänhet friskt innan dess att alla skorporna försvunnit.

När ska man kontakta läkare?

  • Om barnet åter får hög feber eller om febern varar mer än tre-fyra dagar.
  • Om barnet hostar ihållande eller har svårt att andas kan det röra sig om någon annan infektion i lungor och luftvägar.
  • Om klådan blir mycket besvärlig. Läkare kan då skriva ut receptbelagd medicin, t.ex. Tavegyl.

Komplikationer

Sönderrivna koppor kan bli infekterade med bakterier, t.ex. streptokocker och stafylokocker. Andra komplikationer är ovanliga hos barn, men vanligare bland vuxna.

Lunginflammation är ovanligt men förekommer, liksom inflammation i lilla hjärnan med övergående påverkan på balanssinnet med yrsel och gångsvårigheter (cerebellit).

Hjärninflammation (encefalit) är lyckligtvis mycket sällsynt. Vattkoppor hos modern strax innan och efter förlossningen kräver särskild behandling för att skydda det nyfödda barnet.

Immunitet

Vattkoppor ger livslång immunitet men kan återkomma som bältros hos personer som tidigare haft vattkoppor. Mer än 95 % av alla tolvåringar i Sverige har haft vattkoppor.

En person med bältros kan smitta ett barn så att barnet får vattkoppor. Däremot kan inte ett barn smitta någon så han eller hon får bältros.

Vaccin

Det har länge funnits vaccin mot vattkoppor. Det rekommenderas till barn med nedsatt immunförsvar. Vattkoppsvaccin står långt fram i kön för vacciner som kan komma att erbjudas kostnadsfritt till alla barn i det allmänna vaccinationsprogrammet på BVC.

Här hittar du fakta om vattkoppor under graviditet.

Uppdaterad nov 2015

Faktagranskad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring