Familjen

Vattkoppor och graviditet

Om du är gravid och misstänker att du blivit smittad med vattkoppor - och dessutom är osäker på om du haft vattkoppor - då ska du kontakta din mödravårdscentral (MVC).

Nästan alla har haft vattkoppor redan som barn eftersom det är en mycket smittsam sjukdom. Om en kvinna som är gravid är osäker på och orolig för att hon kanske inte har haft vattkoppor, så kan det undersökas på MVC med blodprov. Ofta visar det sig att hon faktiskt haft sjukdomen utan att veta om det.

Visserligen finns det idag ett vaccin mot vattkoppor, men det får aldrig ges till gravida.

Det finns rutiner för uppföljning av gravida som inte haft och kan ha smittats med vattkoppor. Om en gravid kvinna får vattkoppor skall hon behandlas av specialister i förlossningsvård och infektionssjukdomar.

Hur stor är risken för barnet?

Om smittan inträffar under de första tio veckorna är risken för fostret mycket liten. Senare under graviditeten ökar risken för överföring till fostret. Vid senare smitta, särskilt efter vecka 32, erbjuds förebyggande medicinering för att minska risken för mor och barn.

Största risken för barnet är om mamman smittats under de senaste tre veckorna och insjuknar under tiden runt förlossningen - från ca fem dagar före till ca fyra dagar efter förlossning. Då hinner inte hennes eget immunförsvar komma igång. I det fallet kan det nyfödda barnet bli allvarligt sjukt vid 5-10 dagars ålder. Barnet skall då behandlas med immunglobulin mot vattkoppor, och med särskilda läkemedel mot vattkoppsvirus.

Bältros under graviditet

Bältros (zoster) orsakas av vattkoppsvirus, som dröjt sig kvar i nervrötterna, kan ibland orsaka sjukdom under graviditeten. Får en gravid kvinna bältros finns det ingen risk för fostret och kvinnan behöver i regel ingen särskild behandling.

Uppdaterad maj 2016

Faktagranskad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring