Utslag och prickar hos barn
Blöjutslag, överkänslighetsreaktioner mot mat eller läkemedel, milier, toxiska erytem, hormonplitor och babyfinnar. Det är bara några av alla de prickar och utslag som kan dyka upp på barn. En snabbguide hittar du här nedan.
Små barn får ofta utslag av olika slag och av olika anledningar. Så gott som alla är helt ofarliga, och de allra flesta försvinner av sig själva. Ibland rör det sig snarare om födelsemärken.
Blöjutslag (blöjdermatit)
Små barn blir lätt röda och irriterade i stjärten av en våt och tät blöja. Utslagen (som ibland också kallas blöjeksem fast de inte är några eksem) orsakas av att huden blir irriterad av nedbrytningsprodukter i urin och avföring. Ibland uppkommer små röda, upphöjda prickar eller fläckar, ibland blir hela hudområdet under blöjan rött.
Irritationen kan också kompliceras av en svampinfektion. Den känns igen på att huden då blir än ilsknare röd och stjärten ”skinnflådd”. Detta gör ofta ont och leder till att barnet blir olyckligt.
Värmeutslag/värmeplitor (miliaria)
Spädbarn barn kan under de första veckorna få utslag ofta utlösta av värme och fukt. De ses framför allt på bröstet, halsen och under armarna.
Värmeutslag uppstår antingen som små ljusröda fläckar med en liten gulvit knopp i mitten eller som större, röda partier och orsakas av tilltäppta utförsgångar i hudens svettkörtlar. De är helt ofarliga och försvinner lika snabbt som de uppstår. De kräver ingen behandling.
”Matutslag”
Överkänslighet mot vissa födoämnen eller läkemedel kan ge olika utslag (se överkänslighet och allergier). När utslagen kommer som ljusröda lätt förhöjda, ofta kliande områden som snabbt ändrar storlek och form kallas de nässelutslag (urtikaria).
De ses framför allt på magen och bröstet. Ibland blir ansiktet rött och fnasigt, i synnerhet på kinderna.
Allergi mot proteiner i komjölksbaserad bröstmjölksersättning är en vanlig orsak till utslag av denna typ. Kontakta BVC som vid behov kan remittera för allergiutredning om inte komjölken verkar vara orsaken och utslagen består.
Milier
Många nyfödda barn får mindre än knappnålshuvudstora vita förhöjda utslag på och runt näsan. De kallas för milier (ibland keratincystor) och består av ansamling av hudens sk ”hornämne” (keratin). De kan dyka upp när som helst i livet, men är vanliga hos spädbarn.
Ibland kan de ses som en enstaka vitskimrande ”pärla” mitt i gommen (kallas då Epstein-pärla).
Milier ger inga besvär och försvinner spontant inom 1-2 månader utan behandling.
Babyfinnar (acne neonatorum) - hormonplitor
Babyfinnar eller hormonplitor som de oftast kallas, brukar vara som mest utbredda vid 4-6 veckors ålder, för att sedan avklinga. De orsakas troligen av att hudens svett- och talgkörtlars utförsgångar är delvis tilltäppta och ännu inte fungerar som de ska.
Ibland kallas de för hormonplitor eller hormonprickar, vilket antyder att mammans hormoner kan spela roll i sammanhanget.
Toxiskt erytem
Toxiska erytem uppkommer under de första 3-4 dagarna efter förlossningen som röda, olikstora prickar, ibland med små gula knottror eller blåsor. Minst hälften av alla nyfödda barn får sådana här prickar. Orsaken är okänd, men studier tyder på att de uppkommer då kroppens eget immunförsvar för första gången stöter på bakterier som normalt finns på huden.
Även om utslagen kan bli ganska spridda, ibland ge utslag över hela kroppen, så är de ofarliga och försvinner under första veckan efter förlossningen.
Utslag där en fästing suttit? Läs om fästingsjukdomar här.
Uppdaterad aug 2016
Faktagranskad av
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare
Fakta och expertsvar om barns hud och utslag:
Försäkra ditt barn
Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.