Familjen

Skabb

Skabb ger besvärlig klåda och sprids vid hudnära och långvarig kontakt med någon som själv har skabb.

Skabb orsakas av ett kvalster, en liten insekt, knappt ½ mm stor, alltså knappt synlig för ögat. Skabbdjuret "gräver" gångar i huden och det är djurets avföring som orsakar den kraftiga klådan.

Det finns skabb hos olika djur, bland annat hästar och rävar, som inte drabbar människor. Vi kan därför få på oss skabb från våra husdjur, och få en tillfällig reaktion i huden — men denna går över eftersom djurens typ av skabbdjur inte kan föröka sig hos människa.

Skabb hos människor smittar ofta inom familjen genom hudnära och långvarig kontakt, som när man delar säng. Smittan kan också överföras via kläder och sängkläder. Inkubationstiden, tiden från smitta till symtom, kan vara alltifrån två till tio veckor.

Det finns uppgifter om att skabb ökar även bland barn, men det är fortfarande relativt ovanligt. Det gör att vårdpersonal inte alltid känner igen symtomen, som istället kan tolkas som eksem eller annan hudinfektion.

Symtom

De smala, rodnade gångarna i huden kan ses framförallt på händerna eller fotsulorna, mellan fingrar och tår, men även på armar och ben. Hos barn ser man dem dessutom ofta kring naveln, ljumskarna och på bålen.

Klådan är intensiv och ihärdig, särskilt på natten i sängvärmen. Man kan ibland notera små knottror eller blåsor i anslutning till skabbgångarna. Nästan alltid ser man ordentliga rivmärken. Utslagen kan ibland också bli infekterade med bakterier, vilket kräver särskild behandling.

Diagnos och behandling

Om du misstänker skabb som orsak till intensiv klåda bör du rådgöra med BVC, skolhälsovården/ elevhälsan eller vårdcentral innan ni påbörjar eventuell behandling.

Helst vill man ha diagnosen fastställd genom att hitta något skabbdjur och se det i mikroskop. I andra fall får man nöja sig med att behandla med utgångspunkt från utslagens utseende, rivmärken och den besvärliga klådan.

Det bästa är att behandla hela familjen samtidigt eller att åtminstone börja med de familjemedlemmar som delar säng. Det är viktigt att kläder och sängkläder tvättas, där kan annars nya skabbdjur hålla sig gömda i flera dygn innan de dör.

Skabb behandlas med Tenutex®, en luktfri emulsion för behandling av huden som kan köpas på apotek utan recept.

Behandlingen är lite omständlig därför att hela kroppen utom huvudet ska behandlas vid ett och samma tillfälle. Medicinen masseras in, och får sedan verka ett helt dygn innan man tvättar hela kroppen.

Efter behandlingen kan det fortsätta klia i några dagar eller en vecka, och det kan ta ännu längre tid för utslag och rivmärken att läka.

Under den här tiden kan det behövas någon klådstillande salva, till exempel hydrokortisonsalva. Eventuella hudinfektioner med bakterier kan dock behöva särskild behandling.

Direkt efter behandlingen är barnet inte längre smittsamt och hen kan gå tillbaka till förskolan eller skolan.

Uppdaterad jan 2017


Faktagranskad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring