Babyfinnar (acne neonatorum) brukar vara som mest utbredda vid 4 veckors ålder för att sedan avklinga. De är ofarliga och innebär vanligtvis inga besvär för barnet.
Babyfinnar orsakas troligen av att vissa av hudens svett- eller talgkörtlars utförsgångar är tilltäppta och ännu inte fungerar som de ska.
Ibland kallas dessa för hormonplitor eller hormonprickar, vilket kan förvirra, och leda till förväxling med så kallade toxiska erytem.
Ibland skrivs det att babyfinnar skulle bero på mammans hormoner, eller på saker hon äter (choklad, ost etc), men detta är tveksamt - utslagen finns ju även hos bebisar som inte ammas.
Ofta är huden på kinderna torr, då är det bra att smörja med en oparfymerad mjukgörande kräm, t ex Locobase Repair®.
Om utslagen sprider sig över kroppen eller blir som ett torrt, rött eksem på hela kinderna bör du tala med BVC, eventuellt behövs då mild kortisonkräm (1%) att smörja med.
Faktagranskad av:
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare
Hos barn är det allra vanligast med vårtor på händer, fingrar och fötter. Ni kan försöka ta bort dem på egen hand, men sök vård om de blöder och gör ont.
Prickar och utslag är vanliga hos barn: Blöjutslag, värmeplitor, matutslag, milier, hormonplitor och babyfinnar. Här hittar du en snabbguide om barns hud.
Svinkoppor är mycket smittsamma. De börjar som små blåsor, oftast runt näsa eller mun, och blir sedan till variga utslag med gulaktiga sårskorpor.