Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gravid vecka 30

shadow

Förvärkar, bröst som börjat läcka råmjölk och små sparkar som syns utanpå magen. Nu börjar förlossningen närma sig.

Vissa barn sparkar mer, andra håller sig ganska lugna. Små utbuktningar på din runda magen kan vara en fot, en armbåge eller barnets stjärt. Det blir allt mindre plats över för dina egna organ därinne, i din kropp.

Hos vissa kvinnor görs en glukosbelastning. Det är en kontroll för att se om du har ökad risk att utveckla graviditetsdiabetes. I korthet innebär det att du får dricka sockerlösning och efter en stund görs en mätning av ditt blodsocker.

Det är vanligt att brösten läcker råmjölk – ”kolostrum” – redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.

Om förvärkarna gör riktigt ont kan det vara ett tecken på att du jobbat eller stressat för mycket – försök att varva ned! Om du ändå får många och kraftiga sammandragningar bör du kontakta barnmorskan för en kontroll, så att livmoderhalsen inte börjat öppna sig i förtid. Ibland behövs en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.

Barnets hjärna, som hittills har varit ganska slät, börjar rynkas i veck och fåror för att få plats. Än är barnet inte fixerat nedåt i födelsekanalen utan kan vända sig, även om det börjar bli lite trångt.
Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett och ett halvt kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor.
Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan hålla i sig efter födseln (läs mer om det lilla barnets sömn) – men det är inte säkert. Ofta vaggas det till sömns om du går en promenad, och vaknar till när du själv ska sova, eller av höga ljud utifrån.

Ljuden inne i magen, som mammans puls och magkurr, kan för barnet låta så högt som 80 decibel – vilket vi normalt skulle definiera som ett ganska högt buller.

Mer tips, inspiration och fakta:

Sex under graviditeten

Prematur – för tidigt född

Mammadrinkar och bra mellanmål för gravida

• Profylaxkursföräldrautbildning och förlossningsrädsla

• Halsbränna och andra gravidkrämpor

Babyshower – en träff med vännerna innan barnet kommer

• Resa och försäkring under graviditeten

Är blödningen ett missfall, kan hög musik skada barnets hörsel, vågar jag bada bubbelpool?
Läs våra många expertsvar på andras gravid-frågor.

NästaarrowarrowFöregående
shadow

Gravid vecka 31

Det är bara omkring tio veckor kvar av graviditeten och du börjar bli tung framtill. Minska risken för ryggproblem genom att försöka ha en bra hållning utan för mycket svank.

Läs merarrow
shadow

Insektsbett

Bistick brukar ge mer symtom än stick av geting eller humla. Om sticket kommer på halsen eller i munnen kan ni behöva söka vård.

Läs merarrow