Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gravid vecka 17

shadow

En viktökning på två till fem kilo är genomsnittet runt vecka 17. Men vissa gravida går upp betydligt mer. Andra tappar vikt eftersom de mått illa under en längre tid.

Nu märker du säkert att kläderna börjar bli trånga, de flesta gravida har ökat med två till fem kilo i vikt runt vecka 17.  Läs mer om bra mat för dig och fostret eller tips på läckra mammadrinkar och mellanmål.
Att livmodern fortsätter växa kan du känna av som lite molvärk i underlivet.
Andra typiska graviditetssymtom är att du känner sig hungrigare än normalt eftersom fostret samlar på sig fett.

Barnets huvudhår har blivit lite längre nu, ögonbryn och ögonfransar tydligare. Om barnet har anlag för mörkt hår börjar pigmentcellerna i hårsäckarna att producera svart pigment.
Fostret kan suga på fingrarna.
För att benen ska utvecklas har det också börjat att lagra kalcium – skelettet framträder nu synligt på röntgenbilder. Det kan göra att du själv blir extra sugen på mjölk, eftersom det blir mindre kalcium över till din egen kropp. Att den gravida kvinnan blir mycket sugen på speciella saker under graviditeten kallas picasyndrom.

Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns som mycket regelbundna fosterrörelser, små ryckningar med jämna mellanrum.

NästaarrowarrowFöregående
shadow

Gravid vecka 18

Med ultraljudets hjälp kan du nu få se ditt barn för första gången, och det lilla hjärtat som slår. Vill du veta barnets kön eller ej?

Läs merarrow
shadow

Influensa och influensavaccin

De klassiska tecknen symtomen på influensa är feber, hosta, huvudvärk, ont i muskler och leder, halsen och ögonen.Läs mer fakta och expertens goda råd.

Läs merarrow