Familjen

Gravid vecka 18

Med ultraljudets hjälp kan du nu få se ditt barn för första gången, och det lilla hjärtat som slår. Vill du veta barnets kön eller ej?

Runt den här veckan är det dags för den första ultraljudsundersökningen! Kanske är det först nu som du verkligen kan ta till dig att det finns ett litet barn i din mage. Barnmorskan visar på barnets hjärna, magsäck, ryggrad, armar och ben samt det lilla hjärtat som slår.

Ofta går det att se vilket kön barnet har med hjälp av ultraljudet – säg till innan ifall du vill veta eller ej.

Du får veta ungefärligt förlossningsdatum, när du är beräknad att föda. Beräkningen görs genom att barnmorskan mäter storlek på barnets huvud, buk och lårben. Men datumet är förstås bara ungefärligt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt.

Vid undersökningen kontrolleras också hur moderkakan ligger placerad.

Om du väntar tvillingar eller trillingar får du förmodligen reda på det genom ultraljudet. Det kan väcka starka känslor, både positiva och negativa. Din barnmorska kan ge information och tips om grupper för blivande tvillingföräldrar.

För många är det här en period när graviditeten börjar kännas roligare trots en del kroppsliga besvär - hormonomställning och gravidkrämpor.

Fostrets huvud är cirka fyrtio millimeter i diameter och lårbenet cirka 27 millimeter långt.

Den första avföringen har börjat samlas i tarmen, det kallas mekonium.

Sugen på några särskilda, konstiga saker att äta? Då kan du ha fått en släng av vad som kallas picasyndrom, som ibland kallas matnoja, under graviditeten.

Här hittar du också fakta om hur förlossningen startar.

Mer tips, inspiration och fakta:

Är blödningen ett missfall, kan hög musik skada barnets hörsel, vågar jag bada bubbelpool?


Läs våra många expertsvar på andras gravid-frågor.