Om du har varit illamående så börjar det förmodligen gå över nu, även den värsta tröttheten börjar ge med sig. Missfallrisken minskar, nio av tio missfall inträffar före vecka 12.
Din livmoder har växt, och moderkakan har nu tagit över försörjning av näring och syre till fostret, den som gulkroppen hittills stått för. Moderkakan tar över tillförseln av näring och syre till barnet. Den, tillsammans med hinnorna, skyddar även barnet mot infektioner.
En liten blödning behöver inte betyda inte att ett missfall är på väg utan kan bero på att moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen.
Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid för yttre påverkan.
Fostret är nio centimeter långt och väger cirka 15 gram. Det rör sig, vrider på huvudet.
Fostret börjar svälja fostervatten. Kanske är detta ett sätt att utforska smak- och luktsinnen eftersom fostervattnet tar smak och lukt från den mat du själv äter.
Läs mer om tips på läckra mammadrinkar och mellanmål.
Är du ensam om din graviditet? Det finns fler i din situation. Hör med din barnmorskemottagning om tips på föreningar för ensamma föräldrar. Det kan vara ett bra stöd för dig i fortsättningen av graviditeten.
Är blödningen ett missfall, kan hög musik skada barnets hörsel, vågar jag bada bubbelpool?
Trötthet är kroppens sätt att be dig ta det lugnt. Nu kan du behöva resa dig lite långsammare än vanligt eftersom blodtrycket inte alltid hänger med. Än syns det ingenting på magen, men på andra sätt märks det att du är gravid.
Har du känt något litet sprattel i magen ännu? Vissa kvinnor känner av fosterrörelser redan i vecka 13. Men vanligtvis dröjer det oftast lite, ibland fram till vecka 22.
Nervsystemet och mycket annat hos fostret utvecklas särskilt under vecka 10 till 20. Så var rädd om både dig själv och den lille där inne.