Familjen

Gravid vecka 11

Trötthet är kroppens sätt att be dig ta det lugnt. Nu kan du behöva resa dig lite långsammare än vanligt eftersom blodtrycket inte alltid hänger med.Än syns det ingenting på magen, men på andra sätt märks det att du är gravid.

Än syns det ingenting på magen, men på andra sätt märks det att du är gravid.

Hyn blir slätare, tandköttet mjuknar. Det är extra viktigt att du sköter om tänderna noga under resten av graviditeten.

Den trötthet du känner är en signal om att du ska ta det lugnt. Du kan känna dig svimfärdig om du ställer dig upp för snabbt, det beror på att blodtrycket är lite lägre än normalt. Läs gärna fakta och råd om illamående och andra gravidkrämpor.

Kanske känner du oro kring hur barnet mår, hur graviditeten kommer att fortlöpa och hur livet ska bli framöver. Prata med dina nära och med din barnmorska, om du känner dig tveksam kring något. Har du ännu inte haft ett inskrivningssamtal med en barnmorska så är det dags att boka in ett sådant.

Tidigare trodde man att foster inte hade någon känsel, men nu vet man att foster kan känna beröring redan från graviditetsvecka 10. Känseln utvecklas först i munnen, sedan i ansiktet. Vid vecka 11 utvecklas känseln i händerna och naglarna börjar växa.

Nu är kroppen är ungefär lika stor som huvudet.

Alla fostrets viktiga organ i stort sett färdiga, nu ska de bara mogna och växa i storlek.

Du kan ännu inte känna fostrets rörelser, med om man skulle titta med ultraljud skulle de synas tydligt.

Mer tips, inspiration och fakta:

Är blödningen ett missfall, kan hög musik skada barnets hörsel, vågar jag bada bubbelpool?


Läs våra många expertsvar på andras gravid-frågor.