Familjen

Gravid vecka 13

Har du känt något litet sprattel i magen ännu? Vissa kvinnor känner av fosterrörelser redan i vecka 13. Men vanligtvis dröjer det lite till, kanske ändå fram till vecka 22 om du är förstföderska.

Vanligtvis går gravida kvinnor upp i vikt med 300–400 gram i veckan under den här tiden.

Att gravidgympa - är extra viktigt nu. Du behöver få i dig mer kalk och järn än vanligt för utvecklingen av barnets benstomme och tänder och för blodbildningens skull. Vila när du är trött och försök att inte stressa.

Det kan också vara dags att börja använda en bra stöd-bh nu när brösten blir tyngre.

Du kan känna livmodern ovanför blygdbenet och eventuellt en svag värk i nedre delen av revbenen. Kanske kan du känna de första fosterrörelserna, till exempel när du ligger stilla i sängen. Det kan kännas som ett litet sprattel en bit nedanför naveln, som uppkommer utan att magen är bubblig i övrigt.

Fostret inne i magen kan ännu inte andas själv, utan får sitt syre genom blodet. Ändå tränar det sina andningsmuskler genom att utföra andningsrörelser så att fostervattnet strömmar ut och in i den växande lungvävnaden. Andningsträningen är viktig eftersom lungorna måste fungera direkt från det att navelsträngen klipps av efter födseln. Vid förlossningsögonblicket trycks vattnet ut ur lungorna och barnet börjar för första gången andas luft genom näsa och mun.

Både benvävnad och revben börjar kunna synas på ultraljud.

Fostret kan nu suga, gäspa och sträcka på hela kroppen.

Hos flickorna finns redan nu miljoner ägganlag i de omogna äggstockarna. Hos pojkarna börjar det bildas manligt könshormon.

Var också försiktig med missfall minskat kommer fostret även i fortsättningen att påverkas av allt du får i dig.

Galet sugen på saltlakrits, avocado eller något helt annat? Gravida kvinnor kan längta efter väldigt speciella saker under graviditeten, en "matnoja" som kallas picasyndrom.