Embryot har blivit ett foster. Svansen är borta och ansiktet börjar få sin form.
Nu är embryoperioden över – det växande livet kallas nu foster. Dess ansikte börjar se mänskligt ut, med hög rundad panna och liten uppnäsa. Svansen är försvunnen.
Moderkakan håller på att mogna, för att så småningom ta över näringstillförseln från gulkroppen.
Fostret har fingrar och tår som inte längre sitter ihop.
Flickans äggstockar eller pojkens testiklar är utvecklade.
Rörelserna inne i livmodern är kraftigare och fostret börjar kunna ändra läge.
Alla hormoner som snurrar i din kropp gör förmodligen att du är tröttare och mer lättirriterad än vanligt. Din partner kan ha svårt att förstå dina humörsvängningar, försök i så fall prata om detta. Många känner en hel del oro, kanske till och med rädsla, och har funderingar kring framtiden. Besök gärna barnmorskan tillsammans ifall det känns bra.
Känner du dig fortfarande illamående, så håll ut - det värsta brukar ha gått över om några veckor.
Läs gärna våra artiklar om tips på läckra mammadrinkar och mellanmål.
Kvinnor som fyller 35 år innan barnet föds erbjuds ett så kallat KUB-test. Det är tidiga tester, i vecka 11-14, som kan beräkna sannolikheten för att ditt barn har exempelvis Downs syndrom.
KUB-testet brukar består av blodprov samt ultraljudsundersökning där man mäter s k nackuppklarningen (NUPP) hos fostret.
Om testet visar på riskfaktorer kan man gå vidare med ett fostervattensprov eller moderkaksprov. Dessa provtagningar ger dock en liten riskökning för missfall.
Är blödningen ett missfall, kan hög musik skada barnets hörsel, vågar jag bada bubbelpool?
En liten blödning behöver inte betyda missfall, men kontakta din barnmorska om du får ont.
Trötthet är kroppens sätt att be dig ta det lugnt. Nu kan du behöva resa dig lite långsammare än vanligt eftersom blodtrycket inte alltid hänger med. Än syns det ingenting på magen, men på andra sätt märks det att du är gravid.
Nu är den största risken för missfall över. Även illamående är något som brukar försvinna allt mer efter vecka 12. Om du har varit illamående så börjar det förmodligen gå över nu, även den värsta tröttheten börjar ge med sig. Missfallrisken minskar, nio av tio missfall inträffar före vecka 12.