Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Penicillin trots förbättring?

Fråga:

Har en fråga om ett barn som haft scharlakansfeber under veckan före och inte fått behandling.
Hon mår veckan därpå bra, ingen feber eller halsont. Endast tendens till prickar kvar.
Skall man då börja behandlingen med penicillin, trots att en hel vecka gått?

Svar:

Scharlakansfeber orsakas av en bakterie som heter grupp A-streptokocker, dvs samma bakterie som orsakar halsfluss.
Förr i världen var det ganska vanligt att streptokockinfektioner orsakade typisk scharlakansfeber med röd hals, smultrontunga och de typiska lite ”torra” utslagen på kroppen, ofta med en blek ring runt munnen. Symtomen var välkända för nästan alla läkare, oftast behövdes ingen provtagning för diagnos, och behandling med penicillin kunde sättas in direkt.

Numera verkar det faktiskt som om scharlakansfeber blivit ovanligare, och därför är inte alla läkare lika snabba på att ställa diagnosen. Ofta behöver man ta t ex en halsodling eller ett snabbtest från halsen (sk Snabb-Strep-test) med hjälp av en odlingspinne. Då kan det ibland dröja ett par dagar innan halsodlingen är klar. Ibland händer det då att barnen hunnit bli bra av sig själva utan behandling, precis så som du beskriver.

Om utslagen, det halsonda och febern hunnit försvinna så behöver inte ditt barn ha antibiotika, utan har då lyckats göra sig av med streptokockerna utan behandling. Så även om hon har några enstaka prickar så behövs det knappast någon behandling, hon är då inte heller smittsam längre.

Besvarad av:
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Läs även expertsvaren
Penicillin vid scharlakansfeber
Sämre immunförsvar efter penicillin?

shadow

Klimathotet och barns oro

Vi lever i en tid av oro. Sju av tio unga bekymrar sig för klimatförändringarna, terrorattacker och framtiden, ofta mer än för egna, personliga problem.

Läs mer
play-button
shadow

Resa med barn som har diabetes

Visst kan man våga resa till solen med ett barn som har diabetes, bara man planerar väl och har med rätt utrustning. Läs fakta, tips och råd här.

Se filmen här