Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Penicillin trots förbättring?

Fråga:

Har en fråga om ett barn som haft scharlakansfeber under veckan före och inte fått behandling.
Hon mår veckan därpå bra, ingen feber eller halsont. Endast tendens till prickar kvar.
Skall man då börja behandlingen med penicillin, trots att en hel vecka gått?

Svar:

Scharlakansfeber orsakas av en bakterie som heter grupp A-streptokocker, dvs samma bakterie som orsakar halsfluss.
Förr i världen var det ganska vanligt att streptokockinfektioner orsakade typisk scharlakansfeber med röd hals, smultrontunga och de typiska lite ”torra” utslagen på kroppen, ofta med en blek ring runt munnen. Symtomen var välkända för nästan alla läkare, oftast behövdes ingen provtagning för diagnos, och behandling med penicillin kunde sättas in direkt.

Numera verkar det faktiskt som om scharlakansfeber blivit ovanligare, och därför är inte alla läkare lika snabba på att ställa diagnosen. Ofta behöver man ta t ex en halsodling eller ett snabbtest från halsen (sk Snabb-Strep-test) med hjälp av en odlingspinne. Då kan det ibland dröja ett par dagar innan halsodlingen är klar. Ibland händer det då att barnen hunnit bli bra av sig själva utan behandling, precis så som du beskriver.

Om utslagen, det halsonda och febern hunnit försvinna så behöver inte ditt barn ha antibiotika, utan har då lyckats göra sig av med streptokockerna utan behandling. Så även om hon har några enstaka prickar så behövs det knappast någon behandling, hon är då inte heller smittsam längre.

Besvarad av:
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Läs även expertsvaren
Penicillin vid scharlakansfeber
Sämre immunförsvar efter penicillin?

shadow

Skilsmässa - när föräldrar är oense

Efter en skilsmässa får barnen ofta två hem med med olika regler. Separerade föräldrar bör alltid försöka undvika att involvera barnen i sina oenigheter.

Läs merarrow
play-button
shadow

De räddade livet på mannen i kanalen

En kall promenad längs med kanalparken förvandlades till ett drunkningsdrama. Läs om när Mike Thorén och Isabelle Thörngren räddade livet på en man i 30-årsåldern som hade fallit i vattnet.

Se filmen härarrow