Penicillin vid scharlakansfeber?
Fråga:
Det gäller ett 6 månader gammalt barn som på BVC fått diagnosen scharlakansfeber, och meddelas att detta endast skall behandlas med salva på utslagen. Har fått besked om söka vårdcentral om utslagen förvärras.
Är det rätt, bör inte penicillin sättas in?
Svar:
Scharlakansfeber orsakas av sk grupp A-streptokocker, dvs samma bakterie som ger halsfluss. Förr i världen ansågs scharlakansfebern vara en ibland ganska läskig infektionssjukdom hos barn, eftersom den då ofta kunde ställa till med komplikationer, som t ex "reumatisk feber" - en följdsjukdom som kunde ge både hjärt- och njurproblem. Numera - tack vare penicillinet och kanske också att bakterien börjat bli "snällare" ser vi mycket sällan dessa komplikationer. Säkerställd scharlakansfeber (eller "scarlatina" som den ibland kallas) skall därför behandlas med penicillin (t ex Kåvepenin) i 10 dagar.
Det är dock ganska ovanligt med scharlakansfeber redan vid 6 månaders ålder.
Var vårdgivaren på BVC alldeles säker på att det var just scharlakansfeber barnet hade?
Typiska tecken är ett torrt, nästan lite "sandpappersträvt" rodnat utslag på armarna och över delar av brösten och magen, hos ett barn i ålder 4-5 år eller äldre, som har samtidig feber, oftast ont i halsen som då också är rejält röd: dessutom brukar man se en rodnad, lite svullen tunga (som vi barnläkare därför brukar kalla för "smultrontunga").
I 6-månadersåldern är röda utslag med eller utan feber vanliga, men orsakas oftare av vanliga virus. de kan också ge både hudutslag och samtidig feber, men sällan den typiska smultrontungan. Ibland ses också allergiska utslag i den åldern, men då oftast ingen feber.
Togs något halsprov på BVC? När jag är osäker på diagnosen, eller när något annat inte riktigt "stämmer in" (som åldern i det här fallet) så brukar jag kolla att det faktiskt är streptokocker som orsakat symtomen genom att ta en odling från halsen, eller åtminstone ett snabb-strepA-test.
Känner du dig osäker, så rekommenderar jag att du går tillbaka till din BVC och frågar om de verkligen är alldeles säkra på att detta är scharlakansfeber och om det i så fall inte borde antibiotikabehandlas.
Läs gärna våra artiklar om andra barnsjukdomar.
Besvarad av:
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare
Försäkra ditt barn
Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.