Familjen

Magont och illamående

Fråga:

Jag är en tjej som under ett par år haft så kallade magkatarrsmärtor, det är det jag fått medicin för, och även IBS. Dock har inget av detta hjälpt och jag är nu väldigt trött på mina smärtor som bara tycks bli mer och mer.

Det skaver och gör riktigt ont i övre delen av magen alltid efter att jag ätit, ibland mer, ibland mindre. Det går även ofta ut på höger sida, lite nedåt och jag kan även känna smärta i ryggen. Det kan komma när som. Jag har också ofta diarré men inte alltid. Senaste tiden (månader) har jag fått väldig illamående direkt efter eller under tiden jag äter, det tar knappt en minut sen måste jag ligga ner för och inte spy. Ofta händer detta på kvällar (middagen) så jag brukar somna ifrån det. Annars får jag riktiga magsmärtor i attacker kanske 2-4 gånger i månaden då jag ej kan stå upp utan hela magen kniper sönder, då centrerat uppe i mitten av magen (övre delen).

Jag är i allmänhet väldigt aktiv och är 170 lång, väger runt 52-55. Ofta är jag trött och snurrig, men är vegetarian så vet inte om det beror på det.

Undrar bara om ni har någon aning om vad som ställer till dessa problem? Är så trött på det nu, förstör så mycket i min vardag.

Svar:

Hej och tack för din fråga! Jag vet att många känner igen sig i din symtombeskrivning. Besvär från magen och tarmen är tyvärr jättevanliga, men ofta ganska knepiga att hitta bra behandlingar för. Även om symtomen är besvärliga, säkert periodvis ganska handikappande, så är de i de allra flesta fall inte orsakade av allvarlig sjukdom, såsom magsår eller cancer.

Det du beskriver stämmer bättre med det vi på svenska brukar kalla för funktionella mag-tarmbesvär. Ibland får man också diagnosen IBS (dvs irritable bowel syndrome, eller irritabel tjocktarm, kanske man kan översätta det till på svenska), som är en sorts funktionella mag-tarmbesvär. Din magkatarr är troligen också en del av samma tillstånd, som vi kallar för funktionell dyspepsi om man har ont högt upp i magen, och ofta har sura uppstötningar.

Det viktiga är att du får träffa en läkare som hjälper dig att säkerställa denna diagnos, och hitta en bra behandling. Han eller hon behöver få svar på en del frågor av dig för att kunna utesluta t ex magsårssjukdom eller glutenintolerans m fl sjukdomar. Du beskrev ju också att du var trött och snurrig? Det kan ju bero på t ex järnbrist, som är särskilt vanligt bland kvinnor och vegetarianer – du är både och! Så jag rekommenderar ett läkarbesök och kanske blir det då också aktuellt med en begränsad blodprovstagning eller ett avföringsprov.

Om det sedan visar sig att du har just en funktionell mag-tarmsjukdom, så finns det olika slags behandlingar som kan bli aktuella – både läkemedel som kan lugna magen och minska symtomen, men ibland kan kostomläggningar också vara effektiva. Numera behandlas dessutom många framgångsrikt med olika former av psykologiska behandlingar, såsom kognitiv beteendeterapi (KBT). Det är inte så konstigt som det låter om man betänker att tarmens rörelser och våra tankar styrs av nerver som liknar varandra på pricken, och som periodvis kan ställa till det för varandra.


Besvarad av:

Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Expertsvar och andra artiklar

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring