Diffust ont i magen - borde ultraljud gjorts?

Fråga:

 

Min son har haft diffust ont i magen sedan i torsdags. I lördags blev han lös i magen och ingen aptit. Så fort han åt något fick han ont, inga jättekraftiga smärtor men ont, och kände att han behövde gå på toa. Samma mönster även igår men då åkte vi in till akuten för att han hade så ont. Där tog dom olika blodprover och urin prov och allt såg bra ut. Han har inte haft samma ork och förhöjd temp på 37,2 alla dagar.

 

Känner mig fortfarande orolig eftersom han har ont när man trycker på magen, mitt på magen och vänster sida. Kan jag vara lugn eller borde man ha gjort ett ultraljud?

Svar:

 

Det låter som om det onda i magen kom som en blixt från en klar himmel, eller åtminstone ganska plötsligt på? Plötsligt uppdykande magsmärtor hänger ofta, men inte alltid, ihop med små, helt godartade virusinfektioner som engagerar tarmens immunsystem och gör magen och tarmarna lite mer trögrörliga. Tarmens slemhinnor svullnar till lite (ungefär som i näsan och halsen när man är förkyld) och med svullnaden så kommer en stelhet och nedsatt rörlighet.

 

Då är det lätt för t ex tjocktarmen att stanna upp lite grand, samla på sig vätska och gaser – och då kan det så småningom bli ganska bråttom till toaletten, just som du skriver. Detta kan sitta i ett par veckor ibland, går småningom över, och är nästan aldrig något att oroa sig för.

 

Skulle din son få högre feber, över 38 – 38.5 grader, bli än mer tydligt öm i buken (stönar bara någon känner på magen), kanske lite loj och bara vilja ligga ned – då tycker jag att du ska ta med honom till akuten igen. Även om det är ovanligt jämfört med ”vanligt” ont i magen så finns ju alltid tanken på att det skulle kunna vara en blindtarmsinflammation, åtminstone hos de lite äldre barnen. Jag vet inte hur gammal din kille är? Blindtarmsinflammation (appendicit) är ovanlig före 2 års ålder.

 

En annan nästan lika vanlig orsak till magont som lättare infektion är lättare förstoppning. Det kan faktiskt inte sällan visa sig just som du beskriver – plötsligt uppkommande diffust magont och inte sällan lösa avföringar.

 

Det låter förstås ologiskt att förstoppning ger lös mage, men det är inte så konstigt som det låter. Vid förstoppning bildas en hård klump av avföring som täpper till i nedre delen av tarmen, men bara nästan. Runt den hårda klumpen kan sedan löst bajs rinna förbi, och leda till sk förstoppningsdiarréer. Det hårda blir kvar – och det lösa rinner förbi och komma ut i form av diarré. Frågan är om din son är den lite ”glesbajsande” typen? Har han en ordentlig tarmtömning 1-2 gånger/dag, eller kan det faktiskt hända att det inte kommer så mycket vissa dagar, och att det ibland kan gå 1-2 dagar utan att nästan något kommer? Då tror jag mer på förstoppning än på infektion som förklaring till hans nuvarande besvär.

 

I så fall skulle boten snarast vara lösande kost (frukt, och andra inte alltför långkedjade kolhydrater (undvik fibrer!) och undvikande av alltför mycket t ex mjölk.

 

Läs gärna mer om förstoppning.

 

Ultraljud kan hjälpa till att utesluta en del tillstånd i tarmen, så länge inte tarmen är gasfylld, för då ser inte ultraljudet någonting. Ljudvågen går nämligen väldigt dåligt genom luftfyllda hålrum vilket ofta begränsar dess användbarhet vid diverse tillstånd i magen och tarmen. Ultraljud kan vara en bra metod att utesluta en del mag-tarmtillstånd, såsom inflammation i tunntarmen, tjocktarmen eller blindtarmen. Då kan man se en förtjockad, lite svullen tarmvägg. Vi använder faktiskt mer och mer ultraljud för att titta på magar och tarmar. I din sons fall tror jag du vågar avvakta om inte febern och besvären tilltar!


Besvarad av:

Henrik Arnell, barnläkare, överläkare