Diarréer och/eller kräkningar kan vara symtom på infektioner och andra sjukdomar som drabbar mag-tarmkanalen.
Särskilt i kombination kan diarréer och kräkningar snabbt leda till uttorkning, speciellt hos spädbarn och små barn.
Diarré betyder att barnet har lösare och/eller mer frekvent avföring än normalt men behöver inte alltid vara tecken på sjukdom.
Ett spädbarn som ammas har lös eller flytande avföring, ibland flera gånger om dagen. Om ditt barn har lite lösare avföring än normalt men i övrigt verkar må utmärkt, kan det handla om att barnet fått i sig lite för mycket av något lösande livsmedel, till exempel vissa frukter. Det är inte heller något att oroa sig för.
Diarré beror på en kombination av snabba tarmrörelser och vätskeförluster genom tarmslemhinnan. Det beror i sin tur på inflammation, som oftast orsakas av någon rotavirus.
Andra orsaker till diarré är födoämnesallergi ee eller intolerans, matförgiftning och läkemedelspåverkan, t.ex. av antibiotika.
Upprepade, vattentunna eller lösa avföringar och svårigheter att ersätta vätskeförlusterna kan leda till uttorkning, som är ett hot mot barnets hälsa. Det är späda och små barn, som är mest känsliga.
Kräkningar är ett symtom vid flera sjukdomar och tillstånd, t ex åksjuka.
Upprepade kräkningar, särskilt i kombination med diarré, kan leda till uttorkning. Maginfluensa inleds ofta med kräkningar innan feber och diarré uppträder.
Det är viktigt att se till att barnet får i sig tillräckligt med vätska, eftersom både kräkningar och diarréer kan medföra stora vätskeförluster som kan leda till uttorkning. Det är också viktigt att så snart som möjligt ge barnet energi, som lämplig kost, för snabbare tillfrisknande.
Läs gärna vår separata artikel med dietråd vid akut diarré och kräkningar.
Sök sjukvård om
Ditt barn är inte allvarligt uttorkat om det orkar leka och dricka mellan diarréerna och kräkningarna och fortfarande kissar så att blöjan blir våt.
Känner du dig osäker - kontakta BVC eller sjukvården för att få råd och stöd.
Uppdaterad maj 2014
Författare och faktagranskning:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent
Maginfluensa kan bero på virus eller på bakterier, men yttrar sig ungefär likadant; kräkningar och diarréer. Viktigast är att förebygga uttorkning.
Reflux, uppstötningar som gör att maginnehållet kommer upp i matstrupen eller munnen, är vanligt hos barn. I vissa fall kan de dock vara symtom på t ex komjölksallergi.