Åksjuka barn
Riktigt små barn drabbas sällan, men barn i åldern 2-10 år blir lätt både åksjuka och sjösjuka. Även äldre barn och vuxna kan ha lätt för att må illa i bilen, i bussen, på båten eller snabbtåget.
En gäspning kan vara första tecknet, och har du tur somnar ditt barn innan illamåendet slår till ordentligt. Sömnen minskar balansorganens känslighet.
Satsa på frisk luft, en spännande lyssna-berättelse och kanske ett åksjukearmband om ditt barn har lätt för att bli illamående på resan.
Om inget annat fungerar finns det åksjukepiller som i små doser kan ges till barn.
Vad beror åksjuka och sjösjuka på?
Sjösjuka och åksjuka tros bero på att hjärnan blir förvirrad av den motstridiga informationen från våra sinnesorgan: Det faktum att kroppen står eller sitter stadigt mot underlaget, trots att syn och balansorgan förmedlar att världen ändå befinner sig i rörelse.
Man tror också att illamåendet kan bero på att balanscentrum och kräkcentrum ligger strax intill varandra i människans hjärna.
Vid illamående stängs också den nedre magmunnen, den som leder ner i tarmen. Då vill vi varken äta eller dricka.
Ombord på ett fartyg brukar sjösjuka ge med sig efter två, tre dagar. Då har hjärnan lärt sig tolka de olika sinnesintrycken. Men tre till fem procent av alla människor vänjer sig aldrig, de får leva med sin åksjuka.
Barn som blir åksjuka brukar också ha svårt för att åka karusell etc. Många mår också illa på X2000-tågen. Tendensen till att bli åksjuk och sjösjuk är delvis ärftlig.
Gäspningar kan vara första tecknet
De första tecknen på åksjuka är ofta gäspningar och trötthet. Sedan blir barnet blir blekt och kallsvettigt. Små barn kan verka oroliga och kräks sedan utan förvarning.
Efter en kräkning kan det kännas bättre ett tag, och med lite tur somnar barnet innan han eller hon börjar må dåligt igen. I andra fall kan det bli en riktigt besvärlig biltur eller sjöresa.
Vad gör man om barnet redan börjat må illa?
Om åksjukan redan slagit till är det ingen idé att försöka med medicin, den kommer inte ned i tarmen. Om barnet inte somnar finns det ingen mirakelkur mot illamåendet, men väl en rad beprövade råd:
- Ta ordentliga pauser med bensträckare i det fria.
- Frisk luft är bra, låt det fläkta från fönstret.
- Minimera lukten av mat, tobak eller bensin som förvärrar illamåendet.
- Försök distrahera barnet med en saga - på band, skiva eller hemsnickrad variant. Om han eller hon är lite större kan du försöka med frågesport eller någon annan lek (som inte kräver att man tittar i böcker).
- Åker ni båt - håll er på ställen där ni kan se gärna framåt mot horisonten. I mitten av båten gungar det minst. Distrahera så gott det går.
- Ha plastpåsar, hushållspapper och gärna våtservetter redo, ifall inget fungerar och barnet måste kräkas i bilen.
Det är inte alltid lätt att stanna på stora vägar. Försök inte hjälpa barnet medan du kör om du är ensam i bilen - det kan vara trafikfarligt!
Under uppdatering dec 2016
Text:
Åsa Fagerström, medicinjournalist
Faktagranskad av:
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare
Så minskar du risken för åksjuka:
- Undvik att planera in långkörningar utan pauser, särskilt under varma dagar.
- Stressa inte. Oro och ångest kan öka tendensen till illamående.
- Se till att barnet inte är hungrigt, men ät inga jättemåltider strax före eller under resan.
- Stanna gärna för flera mellanmål. Välj något lätt, gärna dricka, som snabbt passerar magen.
- Låt inte barnet läsa eller pyssla under bilfärden om han eller hon brukar bli illamående.
- Ladda upp med lyssna-saga eller musik, eller ge någon i bilen uppdraget att hitta på frågelekar, sjunga sånger etc tillsammans med barnet.
- Kör så mjukt du kan, snabba inbromsningar och accelerationer vid mycket trafik utlöser lätt illamående.
- Barn över fyra, fem år kan åka framåtvända på bältesstol eller bälteskudde. Helst ska de titta ut, framåt vägen. (Dock ska de inte sitta i framsätesstol med krockkudde.)
- Det finns läkemedel för barn som ständigt råkar ut för åksjuka, men de måste tas en till två timmar före resa för att ge effekt. Postafen är ett antihistaminpreparat som finns receptfritt på apotek. En halv tablett kan tas från fem års ålder, eventuellt tidigare ifall du rådgjort med läkare om saken. Det finns också andra, receptbelagda läkemedel mot åksjuka (t ex Lergigan) som gör barnen mer sömniga. Obs - plåster med skopolamin och andra vuxenpreparat bör inte användas av barn!
- Ett så kallat åksjukeband kan köpas på apoteket för ca 90 kr (tvåpack). Bandet fästes runt handleden och ger ett lätt tryck på en särskild akupressurpunkt vilket sägs kunna förebygga åksjuka och sjösjuka.
- Åker ni buss - kom tidigt så att ni får en plats långt fram.
- Åker ni stor båt - distrahera med att göra roliga saker.
Läs gärna om barn i bilen och trafiksäkerhet.
Försäkra ditt barn
Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.