Riktigt små barn drabbas sällan, men barn i åldern 2-10 år blir lätt både åksjuka och sjösjuka. Även äldre barn och vuxna kan ha lätt för att må illa i bilen, i bussen, på båten eller snabbtåget.
En gäspning kan vara första tecknet, och har du tur somnar ditt barn innan illamåendet slår till ordentligt. Sömnen minskar balansorganens känslighet.
Satsa på frisk luft, en spännande lyssna-berättelse och kanske ett åksjukearmband om ditt barn har lätt för att bli illamående på resan.
Om inget annat fungerar finns det åksjukepiller som i små doser kan ges till barn.
Sjösjuka och åksjuka tros bero på att hjärnan blir förvirrad av den motstridiga informationen från våra sinnesorgan: Det faktum att kroppen står eller sitter stadigt mot underlaget, trots att syn och balansorgan förmedlar att världen ändå befinner sig i rörelse.
Man tror också att illamåendet kan bero på att balanscentrum och kräkcentrum ligger strax intill varandra i människans hjärna.
Vid illamående stängs också den nedre magmunnen, den som leder ner i tarmen. Då vill vi varken äta eller dricka.
Ombord på ett fartyg brukar sjösjuka ge med sig efter två, tre dagar. Då har hjärnan lärt sig tolka de olika sinnesintrycken. Men tre till fem procent av alla människor vänjer sig aldrig, de får leva med sin åksjuka.
Barn som blir åksjuka brukar också ha svårt för att åka karusell etc. Många mår också illa på X2000-tågen. Tendensen till att bli åksjuk och sjösjuk är delvis ärftlig.
De första tecknen på åksjuka är ofta gäspningar och trötthet. Sedan blir barnet blir blekt och kallsvettigt. Små barn kan verka oroliga och kräks sedan utan förvarning.
Efter en kräkning kan det kännas bättre ett tag, och med lite tur somnar barnet innan han eller hon börjar må dåligt igen. I andra fall kan det bli en riktigt besvärlig biltur eller sjöresa.
Om åksjukan redan slagit till är det ingen idé att försöka med medicin, den kommer inte ned i tarmen. Om barnet inte somnar finns det ingen mirakelkur mot illamåendet, men väl en rad beprövade råd:
Det är inte alltid lätt att stanna på stora vägar. Försök inte hjälpa barnet medan du kör om du är ensam i bilen - det kan vara trafikfarligt!
Under uppdatering dec 2016
Text:
Åsa Fagerström, medicinjournalist
Faktagranskad av:
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare
Läs gärna om barn i bilen och trafiksäkerhet.
Barn i förskoleåldern eller tidig skolålder råkar ibland ut för växtvärk om kvällarna. Massage, tröst och eventuellt något smärtstillande brukar hjälpa.
Blåsljud på hjärtat är mycket vanliga hos små barn. De kan vara tillfälliga och läkaren brukar behöva göra om undersökningen för att göra sin bedömning.
Hepatit A-virus överförs med vatten och förorenade matvaror, hepatit B som blodsmitta. Idag finns det flera typer av vaccin för att skydda barn mot smitta.