Om barnet förlorar mycket vätska kan det leda till uttorkning (dehydrering). Genom att ersätta vätske- och saltförluster kan du motverka att barnet råkar ut för detta. Det påskyndar tillfrisknandet och att barnet kan återgå till vanlig mat.
Läs mer om tecken och symtom på uttorkning på sidan om diarréer och kräkningar.
Hur mycket vätska och salt ett barn behöver bestäms av:
Späda och små barn har stort vätskebehov. Per dygn motsvarar vätskebehovet ungefär:
0-6 mån
6-9 dl vätska (ca 150 ml/kg)
6-12 mån
9-12 dl vätska (ca 125 ml/kg)
1-2 år
10-15 dl vätska (ca 100 ml/kg)
Det kan vara svårt att få i ett barn som kräks ovanstående mängder. Graden av uttorkning bestäms då ofta av hur stora och många diarréer barnet samtidigt har.
Risken för uttorkning är mindre om barnet får vätskeersättning redan från början.
Om barnet ammas bör det ammas något oftare än vanligt. Om barnet får modersmjölksersättning ges den i små portioner med sked inledningsvis.
Börja direkt barnet insjuknar med Semper vätskeersättning® eller Semper vätskeersättning med bakteriekultur®. För barn över 3 år och vuxna finns Resorb®, en brustablett som löses i vatten.
Om Du är osäker på vattnets kvalitet använd avsvalnat kokt vatten.
En enkel vätskeersättning kan tillagas hemma enligt recept nedan.
Undvik läskedrycker, t ex Coca Cola, eller söta safter då det ökar diarrén.
Mata skedvis om barnet kräks.
Ge små mängder men ofta, kanske en tesked var 3:e minut till att börja med, motsvarande 1/2-1 dl/tim de första timmarna. Om barnet tolererar dessa mängder utan att kräkas kan de försiktigt ökas.
Recept på hemlagad vätskeersättning:
Vätskeersättningen kan smaksättas med 2 tsk (10 ml) fruktjuice eller saftkoncentrat per liter.
Uppdaterad maj 2014
Författare och faktagranskning:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent
Maginfluensa kan bero på virus eller på bakterier, men yttrar sig ungefär likadant; kräkningar och diarréer. Viktigast är att förebygga uttorkning.
Reflux, uppstötningar som gör att maginnehållet kommer upp i matstrupen eller munnen, är vanligt hos barn. I vissa fall kan de dock vara symtom på t ex komjölksallergi.
Diarré och kräkningar hos barn är inget ovanligt, och oftast ofarligt. Men var uppmärksam på tecken på uttorkning - här hittar du fakta och expertråd.