Familjen

Barn som matvägrar

Att ditt barn matvägrar kan bero på många olika saker. Det behöver inte alls bero på att barnet inte tycker om maten. Matvägran är t ex ofta ett sätt för barnet att säga: ”Jag har egna känslor och en egen vilja”. Men att ändå tvingas äta vissa saker kan faktiskt föda avsmak och mat-hat.

Som säkert alla föräldrar upptäckt: Vid ett till ett och ett halvt års ålder börjar barnet ha egna åsikter om maten som serveras. För vissa familjer följer år av misstänksamt petande i maten, vilket ofta leder till tjat. Tvinga aldrig ett barn att äta. Gör istället vardagen full av bra mat och mycket frukt och grönsaker, varje dag och uppmuntra gärna barnet att smaka. Det är helt normalt att mindre barn äter olika mycket vid olika tillfällen. Forskning visar att intaget brukar bli balanserat över en vecka. Det gäller både intaget av energi och näring.

Tvång kan ge avsmak och mat-hat

  • Åsikter om olika typer av mat är ofta väldigt individuella, även syskon emellan. Att tvinga barn att äta viss mat kan framkalla avsmak mot nya smaker eller livsmedel. Respektera barnets reaktion och vänta till ett annat tillfälle då du kan prova igen. Försök få barnet att provas/maka nya rätter, oavsett hur liten smakbiten än är!
  • Ny mat är ofta ”konstig” mat för barnet. Låt det nya vara "tittmat" eller "smakmat" på tallriken. När hen märker att andra i familjen gärna äter detta, så kommer så småningom ditt barn också att vilja smaka.
  • Avsmak mot viss mat kan också uppstå av andra skäl - om barnet äter maten och sedan mår illa eller blir magsjuk inom 6-12 timmar efteråt. Detta oavsett om det var maten eller något annat som framkallade illamåendet.
  • De flesta allätande djurarter har en förmåga att utveckla avsmak eller aversion för födoämnen. Det är en överlevnadsstrategi - vi äter helst sådant vi tidigare ätit och mått bra av.

Respektera barnets vilja

  • Att ditt barn matvägrar kan bero på många olika saker. Det behöver inte alls bero på att barnet inte tycker om maten. Matvägran är t ex ofta ett sätt för barnet att säga: "Hej, här är jag, se mig. Jag har egna känslor och en egen vilja."
  • Respektera barnets beslut, och visa att du hör honom/henne.
  • Ofta är det vid matbordet som andra konflikter blossar upp. Men låt inte en maktkamp förstöra stämningen vid matbordet. Ta hellre en konflikt vid ett annat tillfälle.

Trötta barn äter dåligt

Om det gått för lång tid sedan barnet senast åt kan hon eller han bli för trött för att äta. Det kan då hjälpa med att ge ett litet glas mjölk, saft eller juice en liten stund innan maten för att höja blodsockret.

Omvänt kan mellanmålet ligga för nära huvudmåltiden, så att barnet inte hinner bli hungrigt.

Sök barnhälsan om barnet verkar må dåligt

Om barnet fortsätter att äta dåligt under längre tid, är ständigt trött eller tappar i vikt, kan det vara dags att gå till läkare för att utesluta vissa sjukdomar och allergi eller födoämnesintolerans.

Granskad av: Anna-Karin Quetel, nutritionist

Uppdaterad jan 2016

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring