Till innehållet
Familjen

Sjuåring utan matlust

Fråga:

Min dotter på 7 år har haft ont i magen, känt sig mätt, ätit pyttelite, tappat gnistan, hon är blek, mår illa, har tappat ca 2 kg och har dålig andedräkt.

Inga kräkningar eller diarréer. Hon kan vara hungrig, men sedan blir hon mätt fort.

Detta har pågått i snart fyra månader. Det går upp och ner, så vissa dagar mår hon bra. Vi har tagit prover på henne och de hittar inget fel.

Vi har testat helt mjölkfritt och jag tyckte hon blev piggare. Vi satte sedan in laktosfritt och flickan fick ont igen. Vi ska nu testa helt mjölkfritt igen för att se om hon blir besvärsfri.

Vad tror ni? Kan man få mjölkproteinallergi när man är så stor som 7 år? Eller vad kan detta var tror ni? Jag är så orolig att jag inte kan vänta och se.

Svar:

Jag blir lite bekymrad när jag läser ditt mail. Det är ovanligt att man blir allergisk mot mjölkprotein när man är sju år.

Det som ändå talar för mjölkproteinallergi är din dotter blev "piggare" när hon fick en helt mjölkfri diet men sämre när hon fick laktosfri diet. Den laktosfria dieten innehåller inget eller mycket lite laktos (=mjölksocker) men mjölkprotein i form av bl.a. hårdost.

Läs gärna mer om överkänslighet mot födoämnen.

En flicka i sjuårsåldern går inte ner 2 kg i vikt utan anledning. Då jag inte vet vilka prover som tagits har jag svårt att uttala mig om orsaken.

En kronisk infektion av något slag kan ge de symtom du beskriver, exempelvis en kronisk tarminfektion men den borde också visa sig med diarré, illamående och ev kräkningar.

En fråga jag ställer mig är om hennes symtom är, det vi kallar psykosomatiska. Det är ganska vanligt i den här åldern med magsmärtor, som beror på spänning, stress och andra psykiska påfrestningar.

Har det hänt något i familjen eller skolan, som din dotter kan uppleva som jobbigt? Jag hoppas att ni har en läkarkontakt, som kan följa upp det här och finna orsaken om det inte förhoppningsvis går över spontant.

Besvarad av: Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring