Familjen

Magkramper i attacker - tänkbara orsaker

Fråga:

Varit inne på akuten m min 6-årige son 4 gånger på en vecka för kraftiga magsmärtor/kramper kvällstid, något som vi först trodde var magbakterie. Inget utslag på urinprov eller blodprov. Vid senaste besöket fick han lavemang. "Prova laktosfri kost en vecka" var senaste rådet. Han bajsar fast avföring 2-3 ggr om dagen och magen är uppblåst.

Hur ska vi tänka här, man far så illa när han får dessa anfall...

Svar:

Plötsliga attacker av kvällstida ont i magen hos barn brukar mycket sällan bero på något farligt, men det kan vara besvärligt för honom och oroande för er. Det är ofta svårt att kunna ge en helt säker förklaring – särskilt utan att få veta lite mer om din pojke och få klämma och känna på magen lite.

Du beskriver att han haft återkommande besvär bara under senaste veckan – aldrig tidigare? Jag förstår att ni då själva lutade åt någon slags infektion, eller att han kanske ätit något olämpligt. Ju mer kortvariga besvär – desto mer troligt att det beror på något han fått i sig.

Det är dock ofta så att vi läkare då inte kan fånga orsaken med våra prover från blod, urin och avföring.

Vissa kända tarmbakterier kan orsaka besvär som du beskriver, men de är ovanliga – lite vanligare är de i medelhavsländerna och stora delar av Asien. Har ni nyligen varit ute på en semesterresa söderut? Innehåller avföringen blod? Då ökar risken för en sådan bakteriell infektion – salmonella, yersinia, shigella eller campylobacter. Den senare bakterien hittar vi faktiskt också ganska ofta i otillräckligt tillagad kyckling, och kan ge smärtsamma magkramper. Ofta, men inte alltid, förekommer lite blod i bajset, ibland feber. Det troligaste är att pojken inte har någon av dessa infektioner, utan kanske bara ett virus, som är svårare att hitta. De besvären brukar gå över av sig själv ganska snabbt.

Andra ännu mer ovanliga orsaker till plötsligt påkommande buksmärtor är att symtomen orsakas av något utanför själva magen, t ex testikeltorsion eller urinvägsinfektion. Detta är dock sådant som med all säkerhet hade kunnat påvisas av läkaren på besöket på akutmottagningen.

Är det ändå så att han haft besvär från och till under längre tid måhända? Då är orsakerna ofta andra.

Du beskriver att han är uppblåst i magen? Hur var det – hjälpte det tillfälligt att han fick ett lavemang och släpper oftast smärtorna när han varit och bajsat? Då låter det snarare som det vi kallar för funktionella mag-tarmbesvär – det vill säga sådant som vi ofta benämner som IBS (”irritabel tarm”) och förstoppning, olika namn beroende på vilka som är de mest framträdande symtomen. Uppblåsthet är ett jättevanligt symtom hos både barn och vuxna och kan ge knivskarpa huggsmärtor – gaserna som samlas i tjocktarmen ger ofta kraftiga smärtsignaler till hjärnan. Barnet kan bli blekt och taget – och då hjälper det bra att få gå på toaletten och bajsa.

Ibland kommer man åt denna gasbildning genom att minska mängden svårnedbrytbara och jäsbara sockerarter till tarmen. Sådana sockerarter finns i till exempel lök, bönor och andra kolhydratrika grönsaker. Ibland kan barnet behöva få en regelrätt förstoppningsbehandling trots att det har avföring ofta.

Laktosintolerans ser vi sällan hos så små barn som 6-åringar. Den kommer med åren, och ger ofta lös mage, gasighet och buksmärtor vid intag av laktos. Laktosintolerans förekommer sällan hos oss skandinaver och hos andra befolkningar som levt nära tamboskap under tusentals år och på det sättet kommit att tåla laktosinnehållande mjölk.

Sekundär laktosintolerans är däremot ganska vanligt och har då någon annan orsak – som infektion eller glutenintolerans (celiaki). Om din pojke fortsätter att ha ont i magen på det här sättet är det därför viktigt att utesluta celiaki om det inte redan är gjort.

Slutligen – magont och samtidig viktnedgång, dålig matlust, feber och eller lös avföring, ja att man ibland till och med måste gå upp och bajsa nattetid – dessa symtom bör leda till en lite mer omfattande utredning. Sök hjälp hos er husläkare eller på barnmottagning, särskilt om ni i familjen har någon med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD (inflammatory bowel disease). De här symtomen kan ibland orsakas av IBD, även om det är ovanligt hos en sexåring.


Besvarad av:

Henrik Arnell, barnläkare

Expertsvar och andra artiklar

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring