Till innehållet
Familjen

Alltid lös i magen

Fråga:

Jag är mamma till en 9-årig pojke som till och från under alla år är väldigt lös i magen, nästan aldrig diarré men det händer sällan att avföringen är fast.

Har funderat på om det kan vara någon matallergi, mot gluten eller laktos men vi ser inga andra reaktioner. Vi upplever att avföringen blir än mer lös vid de tillfällen han äter godsaker. Han utvecklas normalt, väger något kilo över snittet, har inga buksmärtor, trötthet el dylikt.

Hans största problem med detta är att han inte vill torka sig själv "då det kräver mer" - är svårare att torka rent.

Är det bara så att vissa människor är lösa i magen?

Svar:

Lösa i magen är vi ju alla någon gång då och då, även utan att vi är magsjuka. Då handlar det oftast om att vi ätit något som magen reagerat på – t ex ovanligt starkt kryddad mat, eller extra sockerrik föda (såsom massor med frukt, godis eller läsk).

Mer långvarig lös mage är faktiskt inte heller särskilt ovanligt, och särskilt vanligt är det hos barn – allra vanligast och närmast att betrakta som ett normaltillstånd hos de allra yngsta barnen. Många småbarnsföräldrar brukar beskriva att maten går rakt igenom och kommer ut i delvis obearbetad form i andra ändan. Inte minst sådan näring som är förpackad i ett skal av onedbrytbar cellulosa – t ex ärtor och majskorn brukar man hitta i avföringen som då också ofta är lös. På engelska kallas detta tillstånd ibland för just ”peas and carrots syndrome” av den anledningen. Ett annat namn på detta helt ofarliga tillstånd är Toddler’s diarrhoea, på svenska småbarnsdiarré. Den exakta förklaringen till detta tillstånd är inte känd, men klart är att tjocktarmens förmåga att hantera kolhydrater har betydelse och bidrar till de lösa avföringarna. För att minska passagehastigheten genom tarmen brukar jag rekommendera dessa föräldrar att minska innehållet av just kolhydraterna i näringen.

Du skriver att din son ”alltid” har haft lös mage – och särskilt när han får i sig kolhydrater i form av t ex godis? Jag tror därför att han fortfarande har en släng av småbarnsdiarré. I din sons fall leder det till att han blir lösare i magen när han äter sådant som godis - en (alltför) kolhydratrik föda.

Laktosintolerans är ju en slags kolhydratkänslighet, men laktosintolerans brukar ge gasighet och buksmärtor i första hand, vid intag av mjölksocker. Har ni utländskt påbrå så ökar ju sannolikheten för en laktosintolerans – här handlar det mycket om vilka anlag man har att klara av mjölksockerrik föda. I detta fall låter det dock snarare mer som någon form av en fruktosintolerans som ger symtomen. Detta är inte farligt, och leder inte till minskat upptag av näringsämnen. Prova alltså med en något mindre kolhydratrik föda.

Besvarad av: Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring