Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Så fungerar vår gravidförsäkring

shadow

En gravidförsäkring kan ge ersättning och stöd om något går fel under den senare delen av graviditeten, förlossningen eller barnets första tid. Det finns olika varianter – fundera på vad som är den bästa gravidförsäkringen för just er.

Hos de försäkringsbolag som erbjuder gravidförsäkring kan du välja mellan ett skydd som är gratis och ett som kostar pengar.
Den gratis gravidförsäkringen gäller bland annat om ni råkar ut för olycksfall eller någon kris. Satsar familjen på en betalförsäkring finns möjlighet till betydligt mer hjälp, t ex för skador vid för tidig födsel eller i samband med förlossningen.

Just Trygg-Hansas gravidförsäkring består av ett grundskydd, Gravidförsäkring Gratis, som man kan utöka med tillägget Gravidförsäkring Extra. I tillägget ingår allt som finns i gratisförsäkringen samt en hel del andra viktiga saker.

Vad ingår i gratisförsäkringen?

Flera försäkringsbolag erbjuder gratis gravidförsäkring. I regel gäller en sådan från och med graviditetsvecka 23 eller 26, och fram till dess att barnet är ett halvår. Trygg-Hansas försäkringar börjar dock gälla redan tidigare än så, i vecka 22.
Skulle barnet födas med en allvarlig sjukdom får båda föräldrarna hjälp med krishantering. Likaså om barnet inte överlever. Då ingår även ett livbelopp på 25 000 kronor. Inte mycket tröst när man förlorat ett barn, men kanske ett välkommet tillskott om ni till exempel skulle behöva ta en paus för att orka med att återgå till arbete och vardag.

Om det nyfödda barnet skulle råka ut för ett olycksfall ingår ersättning i Trygg-Hansas gratisförsäkring – upp till 500 000 vid total så kallad medicinsk invaliditet. Även den blivande mamman och pappan/partnern omfattas av medicinsk invaliditet vid olycksfall plus en livförsäkring.

Betalförsäkring ersätter mer

En kostnadsfri gravidförsäkring är förstås bättre än ingen försäkring alls, men många tycker att det kan vara värt att lägga en dryg tusenlapp på en försäkring med bättre skydd. Invalidiserande tillstånd beror trots allt betydligt oftare på sjukdom än på att små barn råkar ut för olycksfall.

Trygg-Hansas tillägg Gravidförsäkring Extra kostar 1 195 kr. Olika försäkringsbolag har olika priser på gravidförsäkringar, lite beroende på vad som ingår.
Gravidförsäkring Extra gäller vid vissa graviditets- och förlossningskomplikationer, till exempel om barnet skadas om barnet skadas på grund av för tidig födsel eller vid förlossningen. Den ger också god hjälp ifall det lilla barnet under sitt första halvår skulle drabbas av en sjukdom som leder till bestående nedsättning av funktionsförmågan. Precis som vid olycksfall ligger maxbeloppet på 500 000 kronor.

Tänk på att försäkringen inte gäller för alla sjukdomar – undantag brukar vara sådana som har utvecklats redan då barnet legat i magen. Läs på innan så vet ni vad som gäller (se vår händelseförsäkring här nedan).

Om barnet behöver ligga på sjukhus mer än tre dagar ger försäkringen en dagsersättning. Och ifall barnet behöver vårdas hemma med vårdbidrag från Försäkringskassan under längre tid kan ni få en skattefri månadsersättning. Exempel på beloppen kan du läsa nedan.
För mamman ingår 3 000 kronors ersättning vid graviditets- och/eller förlossningskomplikationer – t ex akut kejsarsnitt, havandeskapsförgiftning eller svåra bristningar. Andra försäkringsbolag har andra nivåer och kriterier – jämför och kolla gärna utifrån vad just ni är mest intresserade av, eller särskilt oroliga för.

Gravidförsäkringen kan rädda familjeekonomin

De flesta gravidförsäkringar ger ekonomisk hjälp vid sådana förlossningsskador som många föräldrar oroar sig för; exempelvis akut syrebrist som kan leda till att barnet får cerebral pares. Hjärnskador hos nyfödda hör till ovanligheterna. Av de runt 100 000 barn som föds i Sverige varje år drabbas ca 200. Och lyckligtvis är det ovanligt med 100-procentiga, extremt svåra skador.

När du väljer gravidförsäkring finns det vissa saker som definitivt bör ingå. Kontrollera att försäkringen ger kompletterande ersättning om barnet beviljas vårdbidrag från Försäkringskassan – alltså inte vanlig VAB, vård av barn, utan vid allvarlig sjukdom. Det är pengar som kan rädda familjeekonomin i ett svårt läge.
I Trygg-Hansas tillägg Gravidförsäkring Extra ingår exempelvis ett månadsersättning på 3 500 kr i månaden, dvs 42 000 kr per år. Ett välbehövligt skattefritt komplement till vårdbidraget från Försäkringskassan som ligger på drygt 9 000 kr i månaden, dvs 110 000 kr per år (före skatt).

Ersättning vid sjukhusvistelse bör också ingå. Trygg-Hansas tillägg Gravidförsäkring Extra ger ersättning med 200 kr per dag om det nyfödda barnet måste ligga på sjukhus, t ex om det föds flera veckor för tidigt.

Föräldrar som väntar tvillingar får ytterligare mervärde hos Trygg-Hansa; både Gravidförsäkring Gratis och tillägget Extra gäller för båda barnen utan extra kostnad.

Engångsersättning för vissa diagnoser

I Trygg-Hansas betalförsäkring ersätts vissa sjukdomar endast genom en så kallad händelseförsäkring. Det gäller exempelvis vid läpp-, käk- och gomspalt, hjärtfel, Downs syndrom och ryggmärgsbråck. Summan, i dagsläget 50 000 kr, betalas ut som ett engångsbelopp direkt vid ställd diagnos.

Barnförsäkring – när barnet väl är fött

Så snart barnet är fött är det klokt att ansöka om en individuell barnförsäkring som ger ett mer omfattande skydd. Ersättningarna är till exempel högre i en barnförsäkring än i en gravidförsäkring.

Även om graviditet och förlossning gått bra är det klokt att teckna barnförsäkringen så tidigt som möjligt.
Ett exempel på varför det är en god idé:
Tänk dig att ni söker vård för utslag och eksem när ert barn är fyra månader. En barnförsäkring som tecknas efter detta kan innehålla undantag i hur den gäller för just utslag och eksem, och för framtida besvär med t ex allergi eller astma.

Uppdaterad aug 2016

shadow

Resa och försäkring under graviditet

När du är gravid kan det finnas begränsningarna i din hemförsäkring för försäkringsskydd under resor.

Läs mer
shadow

Ehec och annan tarmsmitta

Är barn mer mottagliga för ehec-bakterien än vuxna och är smittan farligare för barn? Och hur skyddar man sig mot ehec? Missa inte barnläkarens goda råd längst ned.

Läs mer