Hur ska förlossningen gå? Hur kan mammans partner stötta på bästa sätt? Hur mår bebisen i magen? Här får du som är gravid bra tips och lugnande ord från barnmorskan Maria Sahlin.
Det är normalt att ha många funderingar eller känna oro under en graviditet. Kanske funderar du på om din oro i sin tur kan påverka den lilla som växer i magen?
Vi har tagit hjälp av Maria Sahlin, som är barnmorska och utbildningschef på sjukhuset i Borås för att svara på frågor om oro i samband med graviditeten och få goda råd som kan inge lugn.
De typiska funderingarna under graviditeten rör enligt Maria Sahlin lite allt möjligt.
– Det kan röra oro för missfall, barnets hälsa, hur förlossningen ska gå, hur ska det bli med mina känslor för ett barn, hur kommer syskonen att reagera, hur påverkas vår relation. Det finns oändligt med frågor som är svåra att svara på och det kan leda till oro.
Marias tips:
Det går inte att säga säkert om barnet i magen påverkas av om mamman är orolig och stressad, och det som påverkar ett barn behöver inte påverka ett annat.
– Det finns studier att hitta som säger att det kan vara så men det är inga stora studier. Vad en del studier säger är att barnet kan få ökad puls, men då är det viktigt att tänka på att barn kan få hög puls av flera andra anledningar, berättar Maria.
Att vara gravid innebär att det är många hormoner i omlopp i kroppen. Dessa fysiska förändringar kan även utlösa ångest, där trötthet, lättare till gråt och oro är en del av detta.
Marias tips:
Vill du sova bättre, må mindre illa och få mer ork inför förlossningen? För många hjälper det att träna. För dig med Trygg-Hansas gravidförsäkring kan du testa vår träningsapp Gravid- och mammaträning. I den får du övningar och mer kunskap av Anna, vår expert på träning under och efter graviditet. Övningarna är enkla att göra hemma och fokuserar på att hela du ska må bra. När du tecknar vår gravidförsäkring får du en kod för att logga in.
I denna artikel kan du läsa mer om vår träningsapp och var du kan ladda ner den.
Ultraljudet är en smärtfri, enkel och ofarlig metod där den blivande mamman får reda på ungefär när barnet kommer att födas och om allt ser ut som det ska i livmodern. Men det är bara ett av alla de test man som gravid kan ta innan födseln.
Vad är viktigast för att en barnvagn ska vara säker och praktisk? Och vilken modell ska man välja? Läs checklista och senaste testresultaten innan ni köper barnvagn.
Ömma bröst, ryggont, illamående eller strimmor på magen. Under graviditeten kan du få olika besvär. Här hittar du fakta och goda råd.