Till innehållet
Familjen

Barnmorskan lugnar: Ta din oro med ro

Hur ska förlossningen gå? Hur kan mammans partner stötta på bästa sätt? Hur mår bebisen i magen? Här får du som är gravid bra tips och lugnande ord från barnmorskan Maria Sahlin.

Det är normalt att ha många funderingar eller känna oro under en graviditet. Kanske funderar du på om din oro i sin tur kan påverka den lilla som växer i magen?

Vi har tagit hjälp av Maria Sahlin, som är barnmorska och utbildningschef på sjukhuset i Borås för att svara på frågor om oro i samband med graviditeten och få goda råd som kan inge lugn.

Vad oroar sig mammor för mest under graviditeten?

De typiska funderingarna under graviditeten rör enligt Maria Sahlin lite allt möjligt.

– Det kan röra oro för missfall, barnets hälsa, hur förlossningen ska gå, hur ska det bli med mina känslor för ett barn, hur kommer syskonen att reagera, hur påverkas vår relation. Det finns oändligt med frågor som är svåra att svara på och det kan leda till oro.

Marias tips:

Det är normalt att känna oro under en graviditet. Hela ens värld kommer att förändras den dagen barnet kommer. Det bästa är att försöka samtala med din partner och barnmorska om din oro.

Om du är partner till en gravid har du förstås en stor roll. Det viktigaste är att vara följsam till din partners önskemål under födandet. Massage kan hjälpa ena stunden, medan det inte alls passar den andra – alla behov kan skifta snabbt. Lyssna in om någon annan typ av beröring kan verka lugnande. Andra säkra kort är att se till att den gravida äter och dricker och att du slutligen bara är närvarande. Uppmärksamma vad som är viktigt ”här och nu”.

Kan bebisen i magen påverkas om mamman känner sig orolig?

Det går inte att säga säkert om barnet i magen påverkas av om mamman är orolig och stressad, och det som påverkar ett barn behöver inte påverka ett annat.

– Det finns studier att hitta som säger att det kan vara så men det är inga stora studier. Vad en del studier säger är att barnet kan få ökad puls, men då är det viktigt att tänka på att barn kan få hög puls av flera andra anledningar, berättar Maria.

Vad kan en mamma göra för att minska stress, oro eller ångest?

Att vara gravid innebär att det är många hormoner i omlopp i kroppen. Dessa fysiska förändringar kan även utlösa ångest, där trötthet, lättare till gråt och oro är en del av detta.

Marias tips:

  • Du kan må bättre under graviditeten genom att sova mer och stressa mindre.
  • Gravidyoga, mindfulness och den typen av kurser hjälper många att bli bekväma i sin graviditet.
  • Hitta olika strategier för att hantera oro och ångest. Att dela sina tankar med andra hjälper de allra flesta
  • Du som partner kan också avlasta en hel del – hjälp exempelvis till extra mycket hemma innan och efter förlossningen. Mamman behöver det!

Appen som hjälper dig att må bra!

Vill du sova bättre, må mindre illa och få mer ork inför förlossningen? För många hjälper det att träna. Du som har vår gravidförsäkring kan testa vår träningsapp Gravid- och mammaträning. I den får du övningar och mer kunskap av Anna, vår expert på träning under och efter graviditet. Övningarna är enkla att göra hemma och fokuserar på att hela du ska må bra. När du tecknar vår gravidförsäkring får du en kod för att logga in.

Läs mer om vår app Gravid- och mammaträning och var du kan ladda ner den.

Tänk på! Appen ingår inte i den gravidförsäkring som är gratis.