Familjen

Rädd för att "spricka"

Fråga:

Hur stor är risken för ruptur när man föder barn? Har hört att man kan bli inkontinent, läcka avföring om det inte läker sedan, verkar hemskt...

Är det bättre att föda i någon viss ställning om man vill slippa "spricka"?

Detta är mitt andra barn, det första föddes med akut kejsarsnitt.

Vad kan jag göra själv för att minska risken att "spricka" vid vanlig förlossning?

Svar:

Ja, din fråga är inte på något sätt ovanlig och oron är lätt att förstå. Detta med tanke på det lidande det kan få för kvinnan om bristningen är stor och inte åtgärdas på rätt sätt.Först lite statistik, man räknar med att 85 procent av alla kvinnor som föder vaginalt för första gången får en bristning i slidan, blygdläppar och/eller i mellangården (mellan ändtarm och slidan). Av dessa får de allra flesta så kallade normala bristningar som inte ger några besvär längre efter ungefär tre veckor.

De svårare bristningar som kan ge upphov till de besvär du nämner är ju bristningar i ändtarmsmuskeln och i sällsynta fall in i ändtarmen. Sådana sker i två till fem procent av alla fall, beroende på vilken statistik man tittar i. Två till fem procent kanske låter mycket, men det kan vara bra att veta att idag är förlossningsläkarna mycket duktiga på att reparera skadan. Det är alltså mycket få kvinnor som får kvarstående besvär.

Ja, så kommer vi till frågan om huruvida bristningar kan förebyggas på något sätt. Även om det inte är klart vetenskapligt bevisat så har många kvinnor bra erfarenhet av att under de två sista månaderna smörja mellangården med någon vegetabilisk olja. Mandelolja finns att köpa på apoteket.

Glöm inte att det är barnmorskans absoluta ansvar att hjälpa och leda kvinnan under förlossningen så att hon inte brister mer än nödvändigt. Barnmorskan kan hjälpa till med olika handgrepp när barnets huvud och axlar ska födas fram för att undvika bristningar. Att inte forcera fram barnets huvud vid själva födelsen utan sakta och försiktigt krysta fram barnet brukar också vara ett bra sätt. En fuktig varm handduk mot mellangården kan också vara ett bra tips (hålls av barnmorskan).

När det gäller olika förlossningsställningar så har det varit mycket diskussion kring vilken som förebygger bristningar bäst. Men det finns idag inga bevis för att någon särskild ställning är bättre eller sämre än någon annan.

Sammantaget är det nog viktigast att barnmorskan har full kontroll, och att barnets huvud får födas fram i lugn takt.


Besvarad av:

Gudrun Abascal, barnmorska

Gravidfakta, tips och expertsvar:

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring