Familjen

Vågar jag bli gravid efter 44?

Fråga:

Jag har äntligen träffat en man som jag vill leva med, och kanske våga få barn med. Vi båda har alltid önskat oss familj men inte hittat den rätta förrän nu, då.

Nu är jag 44 år och jag har förstått det som att det blir svårare för varje år, både att bli gravid och att sedan att slippa missfall.

Jag undrar därför: Vilka konkreta risker är det som ökar med mammans ålder, jag menar främst för barnet, under utvecklingen i magen och vid förlossningen? Vi skulle inte välja bort ett barn med Downs syndrom, men finns det andra, svårare avvikelser som man inte kan se i tester?

Vore jätteglad om någon kunde förklara så att jag får någon uppfattning om hur stora riskerna egentligen är, alla säger olika. Jag drömmer om att få ett barn men vet inte om jag vågar försöka.

Svar:

Tack för din fråga och grattis till att du hittat en man som du vågar få ett barn tillsammans med. Det sägs ju att man ska välja sin partner utifrån vem man vill dela sina barn med!

Frågorna du ställer blir ju mer och mer aktuella eftersom kvinnor blir allt äldre när de skaffar sitt första barn.

Även om vi dag känner oss yngre högre upp i åldrarna så har inte den biologiska klockan förändrats. Man ser att en minskning av förmågan att bli gravid börjar redan i 30-årsåldern, och vid 40 år är det betydligt svårare.

Risker och komplikationer ökar med stigande ålder - både för både kvinnan och barnet.

Både kromosomavvikelser som kan innebära olika livsvillkor för barnet samt Missfallsrisken ligger på ungefär det dubbla när kvinnan är över 40 år.

Komplikationer i samband med förlossning som värksvaghet, för tidig avlossning av moderkakan, akut plötslig spädbarnsdöd är större.

Risken för att den gravida kvinnan ska drabbas av sjukdom - diabetes, högt blodtryck, havandeskapsförgiftning - är i princip också ungefär dubbelt så stor för den som fyllt 40 än för en 30-åring.

Att inte förglömma, och som vi inte talar speciellt mycket om, är att också mannens spermier försämras med åldern.

Ja, allt detta jag nu beskriver kan ju inte kännas så uppmuntrande, men kom ihåg att detta baserar sig på statistik och inte den enskilda kvinnan. Jag har själv träffat ett flertal gravida kvinnor i din ålder där allt har gått bra.


Besvarad av:

Gudrun Abascal, barnmorska

Gravidfakta, tips och expertsvar:

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring