Familjen

Medicin mot ulcerös kolit hinder för graviditet?

Fråga:

Jag har ulcerös kolit och är rädd att mediciner eller liknande ska sätta käppar i hjulet när vi ska försöka utöka familjen. Vi är båda 26 år och har inga barn sedan innan. Nu tycker vi att det är ett bra läge att börja försöka eftersom det har ordnar upp sig med arbete och bostad efter mycket flyttande runt om i landet.

Jag tar för närvarande Sulfasalazin, Omeprazol och Gaviscon.

Diagnosen fick jag för ca 1,5 år sedan och vi har inte fått riktig ordning på medicinen än då jag haft mycket biverkningar och fått byta sorter ofta. Dock är sjukdomen i sig i ett lugnt läge dvs ingen pågående inflammation.

Jag har inte velat ta upp detta med min läkare ännu utan har försökt forska lite på annat håll, men självklart måste jag göra det snart.

Känns bara som att vi helt plötsligt då blir tre om den här frågan vilket känns lite märkligt.

Hur ska jag lägga fram detta för min läkare?

Är det något jag kan göra för att underlätta för en graviditet? Kan en graviditet förvärra sjukdomen?

På min pappas sida av släkten finns det tvillingar (min farfar), hur stor risk/chans är det att vi kommer att få det?

Svar:

Hej och tack för dina frågor, och vad kul att ni vill skaffa barn tillsammans!

Jag ska försöka svara på dina frågor. Din sjukdom (ulcerös kolit) är ganska vanlig och det brukar sällan bli några bekymmer i samband med graviditet. Ganska många beskriver att de mår bättre i tarmen under själva graviditeten, som i sig faktiskt fungerar lite som en immunhämmande behandling. Så det håller jag tummarna för!

Det är viktigt för dig och ditt/dina kommande barns välmående att du mår bra och att du fortsätter ta dina mediciner. Just de mediciner du beskriver är inte heller skadliga för fostret, så vitt vi vet i nuläget. Det har tidigare varit så att man avrått från sulfasalazin under graviditet, men en relativt ny stor så kallad ”metaanalys” visar att risken för fosterskador inte ökar med normala doser av sulfasalazin.

Det är dock viktigt att du berättar för din tarmläkare om era familjeplaner.

Ang sannolikheten för enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar etc, så det är lite svårt att svara på. Om det bara finns ett tvillingpar i närmaste familjen så är sannolikheten väldigt lite ökad för att ni också skulle få tvillingar.

Lycka till med familjelivet så småningom!


Besvarad av:

Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Mer fakta, tips och expertsvar: