Familjen

Kirurgi under graviditet?

Fråga:

Hej, min läkare har konstaterat att min bicepssena är skadad och behöver fästas om. Detta görs under en operation där jag i så fall skulle sövas. Jag är nu i vecka 15 med mitt första barn.

Hur farligt och vad finns det för risker med att barnet också sövs och när är risken som störst/minst att skada barnet?

Jag kan inte göra operationen efter födseln då jag inte får röra armen på 3 månader.

Ska jag behöva vänta tills min sambo går på pappaledighet om 1,5 år?

Kom gärna med råd!

Svar:

En spännande och viktig fråga du har. Jag förstår att det känns besvärligt att vänta med en sådan operation tills barnet är fött med tanke på allt lyftande och bärande det innebär att ha en liten bebis.

Så här tänker vi som arbetar inom området narkosläkare och barnläkare: Generellt avråder man kvinnor att bli sövda under en graviditet om det inte är medicinskt nödvändigt. Detta grundar sig på att alla läkemedel man ger även går över till barnet.

Samtidigt finns det ju situationer där det är ett måste med sövning av en gravid kvinna. För sådana finns det ändå en rad väl beprövade läkemedel att använda, som inte skadar kvinnan eller barnet, och som kan användas ifall graviditeten är normal och kvinnan frisk för övrigt. En fördel är dock om det inte blir någon långdragen operation eftersom mängden läkemedel som tillförs är av betydelse.

Jag föreslår att du också tar upp frågan med din läkare och den narkosläkare som ska sköta sövning. Så tyvärr kan jag inte ge dig något hundraprocentigt säkert svar.


Besvarad av:

Gudrun Abascal, barnmorska