Familjen

Lilla reseapoteket - checklista

Oavsett om det blir semester i stan, i sommarstugan, på campingplatsen eller resor till det fjärran, varma landet, så kommer det lilla sommar- och reseapoteket alltid väl till pass.

Skrubbsår och barn hör sommaren till mer än någonting annat. Tvätta rent såret riktigt ordentligt med vanlig tvål och rent, ljummet vatten eller använd koksaltlösning.

Förband behövs också. Lägg ned plåster och kompresser i olika storlekar. Stoppa gärna ner några förpackningar vaselinindränkta kompresser som hindrar sårskorpan från att fastna i plåstret eller på kompressen.

Ta med kirurgtejp och någon förpackning med smala tejpremsor som kan dra ihop ett skärsår eller jack, t ex Steristrip. Tänk också på att plocka med gasbinda och elastisk binda för att kunna hålla förbandet på plats. Och glöm inte saxen.

Skulle såret trots dina ansträngningar bli infekterat, så tvätta med Alsolspritslösning. Och varför inte lägga i en 5-6 godisklubbor i sommarapoteket också? De blir guld värda om olyckan är framme.

Kliande myggbett

Myggbett kan man knappast skydda sina barn helt ifrån, hur man än försöker. Och de kliar. Du kan eventuellt stryka på lite Hydrokortisonsalva 1% på myggbetten liksom även på andra insektsbett. Det lindrar klådan. Även Alsolspritslösningen och kylbalsam kan lindra klådan.

Ta gärna med eller köp ett myggnät till vagnen eller till sängen.

Fästingbett och dess risker

I vissa geografiska områden kan någon procent av fästingarna bära på ett TBE-virus som orsakar hjärninflammation encefalit. Tillbringar man semestern i Stockholms skärgård eller de östra delarna av Mälaren eller reser mycket till Centraleuropa eller Baltikum, kan det vara klokt att överväga vaccination mot fästingburet TBE-virus.

Även om risken att bli smittad är relativt liten även i högriskområden, så kan TBE-viruset leda till hjärninflammation, vilket är en allvarlig åkomma. Vaccinet är relativt dyrt, men ger ett effektivt skydd, Fästingar kan också orsaka en Borreliainfektion. Det är en bakterieinfektion som påverkar leder och nervsystem. Infektionen behandlas effektivt med antibiotika. Även fästingar utanför högriskområdet kan smitta med Borrelia.

Gör det till en vana att varje dag undersöka barnen och dig själv efter fästingar. Då hinner du ta bort många innan de hunnit bita sig fast. Skulle en fästing ha hunnit fastna, så ska du så snart som möjligt ta bort den, eftersom det minskar risken för Borrelia. Läs mer om fästingbett och fästingsjukdomar.

Solskydd mot brännan

Barn får bli bruna men inte brända. För barn under ett år gäller skugga och täckande kläder. Glöm inte att skydda huvudet. För lite större barn gäller det att ha en solskyddskräm som är avsedd för barn med minst solskyddsfaktor 25.

Tänk på att smörja på ordentligt och ofta speciellt om barnet badar. Självklart ska solskyddskrämen vara vattenfast och skydda mot både UVA och UVB strålar. Det kan också vara bra att vara inomhus en stund mitt på dagen, inte bara för barnen. Läs mer om värmeslag.

Om barnet trots allt bränt sig, kan kylbalsam eller hydrokortisonsalvan hjälpa mot svedan. Att badda med kallt (inte iskallt) vatten är också bra och självklart måste kroppen få vila från solen.

Vatten och vätskeersättning

Glöm inte att ge ditt barn mycket att dricka riktigt varma dagar. Sol, i kombination med för lite vätska kan snabbt leda till uttorkning. Vid kräkningar och diarréer, inte minst varma sommardagar, måste du också vara uppmärksam på att ditt barn inte blir uttorkat.

Vid diarré ska du undvika att ge ditt barn avslagen Coca-Cola och andra söta drycker eftersom söta drycker kan öka diarréerna. Köp istället hem färdig vätskeersättning (eller gör egen).

Läs mer om diarré.

Feber och smärta

Febernedsättande- och smärtstillande medicin innehållande paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, är alltid bra att ha till hands. De finns normalt i såväl tablett-, som stolpiller- och flytande form, beroende på vad ditt barn enklast får i sig.

Glöm inte heller att ta med febertermometern. Även näsdroppar brukar kunna komma väl till pass. De finns receptfria i styrka efter ålder.

Till utlandet på semester?

I princip samma saker ska med i semesterapoteket om du ska resa utomlands. Det du kan behöva kontrollera med din husläkare eller med närmsta vaccinationscentral är om det behövs några särskilda vaccinationer för att resa dit du ska.

Ska du till varma länder behöver du kanske ta med lite fler påsar med vätskeersättning. Det finns stoppande medel att köpa för tillfällig diarré, till exempel Imodium eller Travello, men de kan inte användas av barn under tolv år.

Du kan också köpa kapslar med mjölksyrebakterier som hjälper till att hålla balansen på magbakterierna. Tänk på att bara äta mat som är väl kokt eller genomstekt, skala frukt och grönsaker och undvik glass i lösvikt.


Text:
Eva Gärdsmo Pettersson, journalist

Uppdaterad av:
Åsa Fagerström, medicinjournalist

Checklista - innehåll i reseapoteket

  • Sax
  • Pincett
  • Fästingplockare
  • Febertermometer

Förband:

  • Plåster och kompresser
  • Gasbinda, elastisk binda
  • Kirurgtejp
  • Smala tejpremsor (steristrip)

Övrigt:

  • Koksaltlösning
  • Alsolspritslösning
  • Kylbalsam
  • Myggmedel
  • Solskyddskräm - bra solskyddsmedel för barn
  • Färdig vätskeersättning
  • Febernedsättande- och smärtstillande medicin (till exempel Alvedon eller Panodil)
  • Ev medel mot åksjuka.
  • Hydrokortisonsalva 1%
  • Näsdroppar

Ta med de receptförskrivna läkemedel som eventuellt behövs dagligen eller för akut bruk, t ex insulin eller astmaläkemedel, för några extra dagar - ifall ni skulle bli kvar längre pga av inställda flyg eller liknande. Läs goda råd om att resa med barn som har diabetes.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring