Herpes hos barn?

Fråga:

 

Mitt barnbarn på 4 år har ett rodnat område med blåsor på nedre delen av ryggen. Hon säger att hon har ont också. Lite feber.

 

Vad kan det vara? Herpes? I så fall varför och hur hon fått det?

 

Jag har sedan 16 år tillbaka herpes som kommer i ben och bakdelen av rumpan, den går över efter 5 dagar men har då jätteont på benen innan den ploppar upp.

 

Kan det vara ärftligt?

 

Mitt barnbarns pappa är kenyan och farmor hennes säger att blåsor i munnen är vanligt hos kenyaner vid förkylning. Barnbarnet som har nu blåsor på ryggen får blåsor på munnen/läpparna vid förkylning.

 

Hon har en liten babylillasyster på snart tre månader, kan sånt här smitta? Och hur allvarligt är det för småbarn om det är herpes?

Svar:

 

Utslag, dvs blåsor, prickar, rodnader eller blemmor är alltid en utmaning för läkare och sjuksköterskor. Utslagen kan bero på infektion, hudsjukdom eller överkänslighet. Många virusinfektioner visar sig som prickar, utslag eller blåsor på hud och slemhinnor.

 

Ibland är utslagen väldigt typiska men lika ofta okarakteristiska och riktigt svåra att bestämma orsaken till. Det är då andra samtidiga symtom, feber, klåda etc., som kan ge vägledning. Att avvakta och se hur utslagen utvecklas kan också ofta ge svaret på orsaken.

 

Du undrar om det kan vara herpes i din fråga. Herpes är inte ärftligt men det är en kronisk infektion, som man egentligen aldrig blir av med. Herpes är virus och det finns flera olika sorter.

 

Vattkoppor orsakas av ett herpesvirus (herpes zoster), som är mycket smittsamt och drabbar de flesta redan i barndomen. Efter vattkopporna dröjer sig viruset kvar vilande i nervceller för att senare i livet kunna komma tillbaka som bältros (zoster).

 

Det är ovanligt med bältros hos barn men det förekommer. Jag har sett bältros hos flickor i skolålder med eksem men också hos barn med nedsatt immunförsvar p.g.a. annan sjukdom. De symtom du beskriver hos ditt barnbarn skulle kunna vara bältros men det går bara att avgöra om någon läkare eller sjuksköterska med erfarenhet kan se utslagen eller genom provtagning.

 

Du skriver också att ditt barnbarn får blåsor på munnen och läpparna vid förkylning. Det kan då också handla om en infektion med ett herpesvirus (herpes simplex). De flesta infekteras redan som småbarn. Munherpes smittar från utslag via saliven. Många får mycket lindriga symtom men några får en kraftig infektion med smärtsamma utslag på läpparna och inflammerat tandkött och hög feber i flera dagar.

 

Viruset ligger sedan vilande i hudnerver och kan sedan återkomma i samband med andra infektioner och stressituationer, som utslag med blåsor på läpparna och munslemhinnan. Det går aldrig att bli av med viruset men det finns idag mediciner som kan lindra symtomen.

 

Lillasyster som bara är tre månader utsätts också för smittan. Späda barn är i regel skyddade mot munherpes genom s.k. antikroppar som fostret fått från mamman under graviditeten. Det här skyddet är som starkast under det första halvåret. De barn jag sett som fått munherpes har aldrig varit yngre än tio månader.


Besvarad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent