Familjen

Mollusker

Mollusker är runda, hudfärgade utslag som varierar i storlek, från några millimeter upp till – undantagsvis – någon centimeter i diameter.

Mollusker (molluscum contagiosum) orsakas av ett så kallat poxvirus och är besläktat med det vanliga vårtviruset. Viruset smittar från person till person vid kroppskontakt, eller t ex via fuktiga handdukar.

Inkubationstiden – tiden mellan smitta och utslag – kan vara upp till flera månader, men ibland bara 2-3 veckor.

Diagnos

Eftersom utslaget ser så typiskt ut, räcker det med att titta noga på utslaget för att ställa diagnosen. Vanligen ses på toppen av utslaget en liten “grop” (som kallas “navel”), och som är typisk för mollusker, och skiljer dem från t ex vanliga hudvårtor, som ofta också är större.

Molluskerna kan dyka upp var som helst på kroppen, men kommer vanligen i oregelbundna grupperingar med ibland ett tiotal, ibland betydligt fler runda upphöjningar, oftast på bålen och på extremiteterna.

Ibland kan molluskerna också sprida sig till t ex ögonlocken.

Viruset tycks trivas allra bäst där huden är tunn, t ex i eller i närheten av armhålorna.

Deras typiska placering på kroppen, den lilla naveln och att de brukar ansamlas i grupper ger diagnosen.

Ibland kliar utslagen, och då beror det oftast på att det finns ett underliggande eksem i botten, som gjort huden extra känslig och mottaglig för viruset.

Smittsamhet och immunitet

Mollusker smittar oftast mellan barn, men ibland kan även vuxna smittas. De flesta vuxna har haft infektionen som liten och är därmed immuna, men vissa som inte varit i kontakt med viruset under barnaåren kan alltså få utslag som vuxna.

Behandling

Mollusker spontanläker utan behandling, oftast inom ett år (ibland kortare, sällan längre) och brukar sedan inte återkomma. Infektionen tycks alltså ge livslång immunitet.

Är molluskerna verkligen besvärande kan man bedöva huden med EMLA®-salva och sedan med en kniv försiktigt skrapa bort de största.Ibland försvinner sedan de övriga ganska snart därefter spontant.

Den bästa metoden är att ha tålamod, eftersom de alltid går över av sig själva, oftast utan att efterlämna några ärr. Infektionen i sig är ju inte farlig, även om den av många föräldrar upplevs som jobbig, eftersom den är så ihärdig och inte verkar gå över.

När området runt mollusk-utslagen blir lite rodnat, kan detta vara ett första tecken på att kroppens eget immunförsvar själv börjat reagera mot viruset och försöker bli av med dem. Undvik t ex kortisonsalva då detta hindrar immunförsvaret att ta hand om viruset.

Om molluskerna verkar bli infekterade på grund av barnets kliande kan du diskutera med din BVC hur du ska göra.

Uppdaterad aug 2016


Faktagranskad av:

Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring