Vårtor orsakas av virus och är mycket vanliga hos barn. De ser tråkiga ut men är ofarliga och ger sällan några besvär.
Vårtor är allra vanligast i förskole- och tidig skolålder. Hos mindre barn är det vanligare med mollusker, som också är en typ av vårtor.
Det är allra vanligast med vårtor på händer, fingrar och fötter.
Vårtorna är millimeter till centimeterstora, blomkålsliknande och växer enstaka eller i grupper. De orsakar inte smärta men sitter de på fotsulor och tår kan de bli ömma och inflammerade. Kroppen bygger långsamt upp ett immunförsvar, vilket gör att brukar ta lång tid, månader eller år, innan vårtorna försvinner.
Vårtvirus smittar inte så lätt, men ibland kan det ändå ske genom nära och upprepad kontakt hud mot hud i familjen eller barngrupper.
Viruset kan också smitta via fuktiga ytor i badhus och omklädningsrum. Tiden från smitta tills dess att vårtor uppträder är ofta flera veckor eller månader.
Alla som smittas får inte vårtor, medan andra får många.
Det finns många förslag och medel för behandling av vårtor. Flera medel innehåller salicylsyra i flytande form och i plåster (t.ex. Trans-Ver-Sal) och är inte lämpade för barn yngre än sex år. Det finns ett medel som innehåller myrsyra (VårtFri), som kan rekommenderas och användas till barn från fyra års ålder.
Fråga på apoteket och följ behandlingsanvisningarna.
Om vårtorna blöder, blir såriga, rodnade eller gör ont ska man söka sjukvården för bedömning och eventuell behandling.
Uppdaterad jan 2017
Faktagranskad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent
Babyfinnar eller babyacne kallas ibland för hormonprickar, men har förmodligen inget att göra med några hormoner. De är alldeles ofarliga och övergående.
En rödfnasig stjärt som svider och gör ont kan vara riktigt plågsam för ett litet barn. Här får du tips om hud du undviker och behandlar problemen.
De flesta barn växer ifrån sina eksem vid 1-2 års ålder, men ibland stannar det kvar i form av böjveckseksem på armar, ben och hals.