Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Barn som matvägrar

shadow

Att ditt barn matvägrar kan bero på många olika saker. Det behöver inte alls bero på att barnet inte tycker om maten.
Matvägran är t ex ofta ett sätt för barnet att säga: ”Jag har egna känslor och en egen vilja”. Men att ändå tvingas äta vissa saker kan faktiskt föda avsmak och mat-hat.

Som säkert alla föräldrar upptäckt: Vid ett till ett och ett halvt års ålder börjar barnet ha egna åsikter om maten som serveras.
För vissa familjer följer år av misstänksamt petande i maten, vilket ofta leder till tjat.
Tvinga aldrig ett barn att äta. Gör istället vardagen full av bra mat och mycket frukt och grönsaker, varje dag och uppmuntra gärna barnet att smaka.
Det är helt normalt att mindre barn äter olika mycket vid olika tillfällen. Forskning visar att intaget brukar bli balanserat över en vecka. Det gäller både intaget av energi och näring.

Tvång kan ge avsmak och mat-hat

Åsikter om olika typer av mat är ofta väldigt individuella, även syskon emellan. Att tvinga barn att äta viss mat kan framkalla avsmak mot nya smaker eller livsmedel. Respektera barnets reaktion och vänta till ett annat tillfälle då du kan prova igen. Försök få barnet att provas/maka nya rätter, oavsett hur liten smakbiten än är!
Ny mat är ofta ”konstig” mat för barnet. Låt det nya vara ”tittmat” eller ”smakmat” på tallriken. När hen märker att andra i familjen gärna äter detta, så kommer så småningom ditt barn också att vilja smaka.
Avsmak mot viss mat kan också uppstå av andra skäl – om barnet äter maten och sedan mår illa eller blir magsjuk inom 6-12 timmar efteråt. Detta oavsett om det var maten eller något annat som framkallade illamåendet.
De flesta allätande djurarter har en förmåga att utveckla avsmak eller aversion för födoämnen. Det är en överlevnadsstrategi – vi äter helst sådant vi tidigare ätit och mått bra av.

Respektera barnets vilja

Att ditt barn matvägrar kan bero på många olika saker. Det behöver inte alls bero på att barnet inte tycker om maten. Matvägran är t ex ofta ett sätt för barnet att säga: ”Hej, här är jag, se mig. Jag har egna känslor och en egen vilja.”
Respektera barnets beslut, och visa att du hör honom/henne.
Ofta är det vid matbordet som andra konflikter blossar upp. Men låt inte en maktkamp förstöra stämningen vid matbordet. Ta hellre en konflikt vid ett annat tillfälle.

Trötta barn äter dåligt

Om det gått för lång tid sedan barnet senast åt kan hon eller han bli för trött för att äta. Det kan då hjälpa med att ge ett litet glas mjölk, saft eller juice en liten stund innan maten för att höja blodsockret.
Omvänt kan mellanmålet ligga för nära huvudmåltiden, så att barnet inte hinner bli hungrigt.

Sök barnhälsan om barnet verkar må dåligt

Om barnet fortsätter att äta dåligt under längre tid, är ständigt trött eller tappar i vikt, kan det vara dags att gå till läkare för att utesluta vissa sjukdomar och allergi eller födoämnesintolerans.

Uppdaterad jan 2016

Granskad av:
Anna-Karin Quetel, nutritionist

shadow

Näring i mat för barn

Vad behöver barn för näringsämnen och hur ska man få dem att tycka om nyttig mat? Här hittar du fakta och tips om bra kost för små och stora barn.

Läs merarrow
shadow

Skor till små barn

Låt barnet lufta fötterna och springa barfota. Välj naturmaterial i strumpor och skor. Och välj tillräckligt breda skor. Läs fler tips från fotterapeuten.

Läs merarrow