Till innehållet
Familjen

Smakportioner ointressanta — min dotter vill bara bli ammad

Fråga:

Har ett barn på ganska exakt tio månader som är så gott som ointresserad av vanlig mat. Hon smakar på och gillar det mesta, men äter sedan inget av det utan kladdar mest med det samt slänger ner på golvet så klart, vilket leder till att hon har varit på samma smakportions-nivå sen typ sju, åtta månaders ålder. Amning är det enda som gäller.

Hur kan jag göra för att få henne att förstå matens "funktion"?

Jag börjar få slut på idéer och ork... Ska tilläggas att hon sedan vi började vägrat matas utan ska äta allt själv, vilket heller inte gör det enklare för oss.

Svar:

Det låter som din dotter har mycket egen vilja! Det är tålamodskrävande med barn som absolut ska äta själva vid så tidig ålder då det mesta hamnar inkletat på bord, stolar och kläder.

Tyvärr finns inga genvägar utan det är klokt att utforma kök och matplats så att de är lättstädade och acceptera att ni vuxna kommer behöva använda fler disktrasor än många andra. Till tröst kan ju nämnas att hon kommer snabbt lära sig hantera skedar, utveckla sin finmotorik och skapa sig en egen tydlig preferensram. Kom ihåg att en stark egen vilja kan vara en riktig tillgång senare i livet!

Alla barn har inte en översvallande positiv grundinställning till mat.

Tänk på att göra måltiderna lustfyllda och positiva. Tvång, skäll och torra hushållspapperstorkningar i ansiktet kommer inte öka din dotters intresse för mat. Matsituationerna kommer nog behöva vara kladdiga och experimenterade, låt henne peta i sig med händer och använda skeden själv.

Vissa barn tycker milda puréer är trista och föredrar mer kryddad mat, testa gärna ge flickan den mat ni vuxna äter, men var försiktig med saltet och undvik sötsaker.

Att hon gillar bröstmjölk är ju i grunden positivt, men det är ju inte bara ett sätt att stilla hunger utan också ett sätt att få närhet. Den är ju viktigt att fortsätta få.

Tänker också att den föräldern som ammar kanske kan få lite ledigt vid vissa måltider? Ibland kan det vara lättare att fokusera på den nya maten om den ”vanliga” inte finns där...

Slutligen är ju hunger ofta den bästa kryddan. Därför kan det vara bra att testa olika tajming för måltider och amning, så att maten serveras när hon är lagom hungrig – inte för hungrig och inte mätt. Dessutom kommer tillväxtspurtar göra energibehovet större och då ökar också hungern och viljan att få i sig mer än bara smakportioner och bröstmjölk.

Ledorden är tålamod och att väcka nyfikenhet för vanlig mat på olika sätt.

Även om det kanske känns utmanande nu kommer din dotter med er hjälp kunna tycka mat är något spännande och kul och få med sig ett lustfyllt förhållande till mat i framtiden.

Besvarad av: Anna-Karin Quetel, nutritionist

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring