Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Sömnproblem hos bebisar - frågor och svar

shadow

Sover han/hon gott? Det brukar vara en vanlig fråga till småbarnsföräldrar. Och svaret är ganska sällan ”Ja, utmärkt”. Alla barn utvecklar sina egna behov och vanor, men du kan hjälpa din bebis att komma till ro.

Här är barnläkarens svar på några vanliga frågor om barns sömn.

Min fyra veckor gamla baby är vaken så länge på kvällarna, ska det vara så?

Nyfödda har en annan dygnsrytm än äldre barn och vuxna. Barnet lever kvar i rytmen som de hade i magen.
Många blivande mödrar kan beskriva att barnet i magen vaknar när de själva just lagt sig för att sova vid tio – elva tiden på kvällen.
När sedan barnet kommer ut tar det några månader att anpassa dygnsrytmen. I början har barn ofta två längre sovperioder på tre till fyra timmar per dygn – oftast en på förmiddagen och en på efternatten.
Däremellan sover de kortare stunder. På kvällen har de en vakenperiod, då de vill äta, bäras, umgås och tröstas.
Om man som förälder vet detta är det lättare att orka med. Passa på att sova när barnet sover, även om det är på dagen.

Hur länge lever barnet i en bakvänd dygnsrytm?

Vid tre månaders ålder brukar de flesta barn sova bättre och framförallt har du som förälder lärt dig att tolka barnets signaler och vet bättre hur du ska trösta och hjälpa barnet att komma till ro.
När barnet sedan börjar äta vanlig mat från sex månaders ålder, så blir dagen mer strukturerad och barnet sover kanske en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen.

Kan jag som förälder påverka barnets dygnsrytm, i så fall hur?

Dygnsrytmen styrs till stor del av dagsljuset. Det ni kan göra är att ta en promenad utomhus varje dag, då brukar barnet sova bättre på natten.
Se till att göra skillnad på dag och natt. På natten är det mörkt och tyst, tänd inte i onödan, sätt inte på tv eller musik på natten.
Ha en tydlig kvällsrutin från början, t ex bada, sätt på pyjamas, sjung en sång.

Min sex månader gamla baby vaknar varannan timme på natten, vad kan det bero på?

När barnet närmar sig andra levnadshalvåret är det vanligt att de börjar sova mer oroligt och vaknar oftare.
En orsak kan vara att barnet nu behöver mer mat. Amma oftare eller öka mängden modersmjölksersättning. Be om råd på BVC och kontrollera barnets viktutveckling. Från fyra månaders ålder kan man börja med smakportioner av potatis-, ris och grönsakspuré, mm. Man kan sedan öka portionerna från sex månaders ålder. Läs gärna mer om att börja äta vanlig mat.
En annan orsak kan vara att barnet nu börjar drömma mer och sova ytligare. Det kanske drabbas av mardrömmar och nattskräck.
Späda och små barn har en större del ytlig drömsömn än vuxna och det gör att barn vaknar oftare.
Ytterligare en orsak kan vara att barnet har en napp som det tappar och behöver hjälp att stoppa in i munnen flera gånger per natt. Försök att lära barnet från början att somna utan napp i munnen.
Det finns också barn som vill ammas hela natten och på så vis har mamma som napp.

Vad kan jag göra för att mitt barn ska sova bättre?

Uteslut först att barnet är hungrigt genom att erbjuda mer mat på dagen. Skapa en tydlig och mysig kvällsrutin t ex äta, bada, sätt på pyjamas, läs en saga eller sjung en sång.
Ritualerna kan se olika ut hos olika familjer, men det är viktigt att det inte blir för utdraget eller krångligt.
Det är bra om båda föräldrarna kan lägga barnet själva. Oftast sover barnet bäst om barnet somnar i sin säng eller där det är tänkt att barnet ska sova resten av natten. Läs mer om att samsova med barn.
Det är lätt att barnet vaknar upp i första perioden av drömsömn om något i omgivningen har ändrats sedan barnet somnade in.
De barn som är lättväckta kan sova bättre i ett eget rum.
Barn som vaknar ofta har ibland föräldrar som är lite för snabba upp och kanske ibland väcker barnet i sin iver att få det att somna om vid minsta knyst.
Känns det svårt och jobbigt när barnet inte sover, tveka inte att tala med BVC.

Måste barn sova i egen säng?

Spädbarn upp till tre månader bör sova i egen säng men gärna i samma rum som sina föräldrar. Mödrar som ammar tycker ofta att det är praktiskt att barnet sover i samma säng. Men i så fall måste det finnas en egen plats åt barnet, till exempel en så-kallad-bed, ni bör se till att barnet verkligen sover på rygg och att det inte blir för varmt. Annars kan det finnas en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd.

När det gäller småbarn är det bra om de kan somna i sin egen säng. En del barn får somna i föräldrarnas sängar för att sedan bäras över till sin egen säng när det somnat. Då kommer barnet gärna tillbaka på natten och då blir det lätt så att man får en permanent sängkamrat för lång tid framåt.

Sammanställning:
Carolina Svedström och Karin Maelum, journalister

Faktagranskad av
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

shadow

Dags att vaccinera 0-2 år

Vilka vaccinationer får det lilla barnet inom ramen för det svenska barnvaccinationsprogrammet? Och vilka andra sjukdomar bör det vaccineras mot?

Läs mer
shadow

Hjärtljuden hade gått ned

Tyder det på någon fel om barnets hjärtljud går ner mot slutet av graviditeten? Läs fakta om hjärtljud och barnmorskans svar.

Läs mer