Familjen

Vaknar varje natt

Fråga:

Vår dotter som nu är 2,5 år vaknar nästan varje natt och somnar inte om förrän efter 1-1,5 timmar. Det spelar ingen roll om hon sover i vår eller egen säng. Vi har mixtrat med sovtider på middag lite men ser ingen skillnad. Hon är inte pigg och vill gå upp men somnar inte heller helt. Vi finns vid hennes sida tills hon somnat.

Tacksam för svar då detta pågått i cirka 8 månader!

Svar:

Tack för din fråga om ett inte ovanligt problem för småbarnsföräldrar. Ett barn i din dotters ålder (2½år) behöver ungefär 12 timmars sömn på ett dygn. Det inkluderar en sovstund på dagen. Men det finns stora variationer i den här åldern hur mycket sömn och hur lång sovstund på dagen barnet behöver. Det vanligaste i den här åldern är motstånd, ängslan och oro för att lägga sig och att somna.

Studier på barn med videofilmning på natten har visat att många barn vaknar tillfälligt nattetid men ändå kommer till ro och sömn själva utan hjälp. Jag vet inte när på natten er dotter vaknar men hon verkar inte orolig eller hungrig eller något annat som stör eller gör henne otrygg. Hon vill ligga kvar i sängen skriver du, och att ni även prövat att ha henne liggande i föräldrasängen. Om hon ändå känner sig trygg i sin egen säng så är det bättre att hon ligger där.

Er dotter har kanske inte så stort sömnbehov sett över dygnet och då kommer ju frågan om hur lång middagsvila hon har på dagen. Om den är lång kan det möjligen hjälpa om man låter henne sova en kortare stund mitt på dagen. Det är viktigt att sovstunden inte ligger för sent på dagen, dvs för nära nattvilan.

Jag uppfattar det som att er dotter ändå mår bra, och även om hon nu har det här sömnmönstret så skadar det henne inte. Det är å andra sidan jobbigt för er som föräldrar, som inte kan sova ostört hela natten. Sömnmönstret ändrar sig fortfarande en hel del i den här åldern och jag tror att ni kan räkna med att er dotter kommer att sova bättre nattetid i treårsåldern. Det finns tyvärr ingen snabb lösning eller någon mirakelmedicin.


Faktagranskad av: Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Fler expertsvar och artiklar om barns sömn:

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring