Familjen

Vaknar och vill ha täcke

Fråga:

Vi har ett problem just nu som vi inte kan komma fram till någon lösning på.

Vi har en son som i dagarna fyllde tre. I ca tre veckor nu har han fått för sig att han vid insomning och vid flertalet tillfällen på natten ska ha "mer täcke". Han har fått ett stort, tjockt, fluffigt täcke så det kan omöjligt vara det som är problemet. Även om han när han ska somna eller när han vaknar på natten har täcke upp till hjässan ska han ha mer täcke. Vi lägger på täcke och efter ett tag är det samma visa igen. Han skriker på mer täcke.

Det borde inte handla om otrygghet för han får gärna komma in till vår säng och sova men även där är det samma sak. Mera täcke, han får mer täcke, han sparkar av sig täcket och vill på nytt ha mer täcke. Gnäller konstant. Idag inleddes detta 04.40 och därefter har ingen sovit.

Han är väldigt talför och vi har kunnat diskutera och prata med honom länge, men i detta fall spelar det ingen roll vad vi säger, när vi diskuterar eller hur vi diskuterar "problemet" med honom. INGET går in.

Jag är gravid, supertrött och vare sig jag eller hans pappa kan komma på vad det handlar om. Hittills i hans liv har vi förstått oro, otrygghet eller annat som kommer med uppväxten men här är det helt blankt. Jag tror INTE att en lösning är att flytta in en säng i hans rum och sova där för han har inga problem att somna själv eller att somna om på natten när han fått mer täcke (förrän senare...). Att då skapa ett behov som han inte har, dvs att vi sover dåligt bredvid honom i hans rum, bör inte vara lösningen.

Tacksam för er hjälp, för jag börjar bli desperat och konsekvensen blir en dålig/trött/tråkig/arg/ledsen mamma.

Svar:

Låter jobbigt. De flesta barn går igenom faser med lite ovanliga beteenden (eller ovanor). Alla dessa går så småningom över av sig själv. Och alla behöver inte vara kopplade till ett behov men kanske lite ”mysighet” eller ”lustfullhet”. Det måste vara fantastiskt för din son att bara ropa ”mer täcke” och så kommer det en förälder och gossar med honom.

Föräldrar kan hjälpa sitt barn att bli av med en ovana genom att inte reagera för snabbt eller inte alls (!). Det kan låta brutalt, men säkert är att OM ni inte går upp och lägger på täcket några nätter så kommer beteendet upphöra. Det gäller förstås att ha lite is i magen (och kanske öronproppar i öronen för att inte bli väckt), och föräldrar är olika hur mycket de tål (av skrik). Hur känsligt barnet är måste också tas in i hur länge man anser att det går att dröja om han inte slutar kalla på er. Men att inte lägga på täcket är inget som skadar ert barn på något sätt.

Är ni mer oroliga av er, kan ni kanske dröja 15 minuter innan ni går upp. Eller att ni ropar ”ta på täcket själv” efter en stund.

Kanske kan ni dessutom berätta på kvällen innan att ”i natt kommer inte mamma och pappa komma upp och lägga på täcket” och träna honom att säga ”mer täcke” och sedan dra upp det själv innan han somnar ett antal gånger under en veckas tid. Då kan ni få honom att förknippa ”mer täcke” med att han gör något aktivt åt det själv.

En sak är säker - beteendet kommer att försvinna oavsett om ni själva ”vänjer av” barnet eller om ni väntar ut det.

Lycka till!


Besvarad av: Eva Hoff, utvecklingspsykolog

Fler expertsvar och artiklar om barns sömn:

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring