Till innehållet
Familjen

Sjuveckors bebis med magbesvär

Fråga:

Hej, jag har en kille som är 7 veckor gammal. Jag ammar honom, men ibland ger jag också semperersättning något mål om dagen eftersom mjölken är så "blaskig" på kvällen.

Nu bajsar han vart 4.e dag. Han gnäller mycket och verkar inte tillfreds. Han väger 5 020 g och är 53 cm lång. Normalt. (Han vägde 3 346g och var 49,5 cm vid födseln).

Nu verkar det som om han har magproblem. Jag vill att han ska bajsa oftare...han knorrar o stånkar. Jag ger magmassage ibland.

Snälla vill ha råd, vad ska jag göra för att få honom nöjd? Jag stressar mycket i och med att jag har en flicka på 18 mån som också kräver sin uppmärksamhet.

Svar:

Att känna sig stressad när man ska amma är inte bra, stresshormoner kan påverka utdrivningsreflexen för bröstmjölken.

Fungerar inte utdrivningsreflexen orkar barnet inte suga i sig mer än en ringa del av den mjölk som samlats i gångarna och framför allt inte den fettrikaste sista delen. När bröstet inte töms, utan alveolerna fortfarande står fyllda minskar nybildningen av mjölk.

Amning kräver lugn och ro. Drick gärna något innan amningen. Sitter du och ammar? Pröva att ligga ner. För att få loss den feta mjölken som kommer på slutet, är det viktigt att låta barnet suga klart på bröstet tills barnet släpper eller endast ligger och "myssuger".

För att få din lilla kille riktigt nöjd, pröva med att amma först det ena bröstet, det andra bröstet och återvänd sedan till det första igen som då har börjat fylla på sig igen. Försök att ha en ledig hand för att hålla kring din lite större flicka, hon kan kanske ligga bredvid, eller vända blad i en bok som ni tittar i tillsammans.

Bröstmjölkens fetthalt varierar över dygnet och under amningstillfället. Fetthalten är högst mitt på dagen och i slutet av ett amningstillfälle. Den varierar mellan olika kvinnor och kan vara olika i höger och vänster bröst.

Det är vanligt att barn är aktiva på kvällen och vill äta ofta, behöver inte alltid vara att de är hungriga de har stort behov av närhet. Om barnet ökar i vikt, kissar och bajsar, så behövs inga tillägg. Bröstmjölken innehåller alla de näringsämnen barnet behöver.

Socialstyrelsen rekommenderar amning utan tillägg av extra mat fram till sex månaders ålder.

Försök också att minska stressen. Att ta hand om två små barn kräver mycket av dig som mamma. Ha inte för höga krav på att klara allt under denna period. Amma kan ingen göra åt dig, men mycket annat kan du få hjälp av dem som finns i din närhet.

Du kan kontakta en amningsmottagning, finns i flera stora städer eller Amningshjälpen som har hjälpmammor över hela landet för att få fortsatt stöd och hjälp med amningen.


Besvarad av:

Anna Karin Edlund, barnmorska

Läs gärna artikeln om små barn med magbesvär.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring