Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Vattkoppor en gång till?

Fråga:

I princip alla barn i dagisgruppen där min son går har haft vattkoppor i vintras. Min son tycks ha inte fått vattkoppor men hade en blåsa på tungan (som kan ha varit en vattkoppa).

Det sägs ju att om man har haft vattkoppor i en lindrig form, kan man insjukna igen. Kan jag vaccinera mitt barn (nu 3.5 år gammal) om han har haft vattkoppor i en lindrig form?

Han har fått två sprutor mot TBE i maj-juni i år. Om jag vill vaccinera honom mot vattkoppor, får man göra det med tanke på de andra två sprutorna som han har fått?

En annan fråga är om jag är gravid och vistas med barn som har vattkoppor – är det skadligt för fostret? (Jag har haft vattkoppor när jag var 20 år gammal).

Svar:

Vattkoppor orsakas av ett mycket smittsamt virus, som finns över hela världen. De flesta insjuknar som barn eller tidigt i livet. Därför räknas vattkoppor som en ”barnsjukdom”.

Det är vanligt att föräldrar är osäkra om barnet haft vattkoppor. Det beror oftast på att barnet bara haft något enstaka utslag eller haft någon annan sjukdom som ger liknande utslag.

Eftersom vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom är jag nästan absolut säker på att din son haft vattkoppor. Även om din son hade väldigt lindriga symtom så kan han ändå inte få vattkoppor en gång till.

Det finns ett vaccin mot vattkoppor, men vi har ändå ingen allmän vaccination mot denna sjukdom på BVC. Vaccinet ges i första hand till barn med kraftigt nedsatt immunförsvar p.g.a. sjukdom eller medicinering, som annars kan bli mycket allvarligt sjuka om de får vattkoppor.

Att din pojke fått två sprutor med TBE-vaccin påverkar inte ev. vaccination mot vattkoppor (som ju ändå inte är aktuellt).

Det är farligt för fostret om modern insjuknar i vattkoppor i slutet av graviditeten eller direkt efter förlossningen. För din del finns ju inte den risken eftersom du redan haft vattkoppor. Då har du redan ett immunförsvar mot vattkoppor, som du överför till fostret och som skyddar det nyfödda barnet.

Läs mer:

 

Besvarad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

shadow

Babybojen del 1 – Vattenvana för de minsta

Din bebis kan ta sitt första bad redan när hen är några dagar gammal. Här får du smarta tips på hur du gör badandet både roligare och enklare.

Läs mer
shadow

Särbegåvade barn

Vad är särbegåvning? Hur vet jag om mitt barn är särbegåvat? Hur kan jag hjälpa barnet att utvecklas på bästa sätt? Läs fakta och goda råd.

Läs mer