Familjen

Onormalt och ständigt törstig

Fråga:

Jag är gammelmoster till en flicka som är 4 år som ständigt, dygnet runt, ropar efter vatten. Föräldrarna och släkt runtomkring håller på att gå under. Flickan har kontakt med psyk sedan ett år och de kan inte hjälpa till med att ge råd.

Föräldrarna får inte sova och naturligtvis inte flickan heller.

I vintras smög hon ut och åt snö på gatorna med alla baciller där, men droppen var att nu smyger hon in på toaletten och dricker vatten ur toaletten, vilket är mycket allvarligt.

Snälla vad skall vi vända oss? Vi gör nu vad som helst. Orken är slut på alla. Finns det några specialister utomlands eller i Sverige?

Svar:

Det är lätt att förstå er frustration och förtvivlan. När ett barn blir sjukt en längre tid så drabbar det barnet och föräldrarna men engagerar även andra närstående på olika sätt.

Flickans ”ständiga” rop på vatten gör mig fundersam. Hur länge har hon haft denna törst efter vatten? Det finns medicinska orsaker till ökad törst, t.ex. njursjukdomar eller diabetes insipidus (en hormonrubbning). Jag utgår ifrån att man uteslutit medicinska orsaker på kliniken där hon är aktuell.

Det kan också finnas psykiska orsaker. Som barnläkare har jag träffat små barn, yngre än två år, som druckit vatten ur vattenpussar men även någon gång ur toastolen. I den åldern kan man säga att det kan vara normalt om det händer enstaka gånger.

Om flickan är drygt fyra år tror jag mer på att det handlar om en s.k. beteenderubbning, som kan bero på utvecklingsförsening eller psykisk störning. Då finns det också andra svårigheter och beteenderubbningar i bilden och du skriver att flickan också har sömnsvårigheter.

Tyvärr kommer jag inte längre i mina funderingar. Jag utgår ifrån att flickan blir ordentligt undersökt, utredd och behandlad.

Ge barnet och föräldrarna det stöd du kan, och ge inte upp. Barn och unga är under utveckling och därför kan också besvärliga symtom och besvär minska och även försvinna när barnet blivit äldre.


Besvarad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring