Med en gravidförsäkring kan du få ersättning och stöd om något går fel under graviditeten eller förlossningen.
En gravidförsäkring är det enda försäkringsskyddet som finns för ditt ofödda barn. Sjuk- och olycksfallsförsäkringar för vuxna brukar inte omfatta komplikationer under graviditet och förlossning, och en barnförsäkring kan du teckna först när barnet är fött. I Trygg-Hansas gravidförsäkring ingår bland annat:
Att få ett barn som behöver sina föräldrar extra mycket kan tära på ekonomin. Därför betalar vi ut 50 000 kronor direkt om bebisen föds med vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar. Till exempel vid Downs syndrom, ryggmärgsbråck eller vissa allvarliga hjärtfel. Det skyddet för bebisen i magen kan du bara få genom en gravidförsäkring.
Om ditt barn skulle behöva vård kan vår gravidförsäkring ge ett välbehövligt stöd. Bland annat kan ni få upp till 4 000 kronor per månad, alltså 48 000 kronor per år, om barnet beviljas omvårdnadsbidrag från Försäkringskassan.
Omvårdnadsbidrag är inte det man får för VAB (vård av barn), utan ett bidrag vid allvarliga sjukdomar. Fullt omvårdnadsbidrag innebär lite mer än 9 300 kronor i månaden, ungefär 111 000 kronor per år före skatt. För en del familjer är det extra stödet från försäkringen helt avgörande för ekonomin.
Ersättning för sjukhusvistelser är ett annat bra stöd. Med gravidförsäkringen kan ni få 200 kronor per dag om du eller det nyfödda barnet måste ligga på sjukhus – till exempel du om du drabbas av komplikationer under graviditeten eller barnet om det föds flera veckor för tidigt.
Du som väntar tvillingar får ytterligare mervärde hos Trygg-Hansa då hela gravidförsäkringen gäller för båda barnen utan att priset påverkas.
Det kan vara bra att veta att alla delar i en gravidförsäkring inte gäller för alla sjukdomar så läs gärna om vilka sjukdomar som täcks av de olika delarna i försäkringen. Totalt sett innehåller försäkringen ett mer omfattande skydd än vad många andra försäkringsbolag erbjuder. Jämför gärna utifrån vad just du tycker är viktigt. Läs mer om vad som ingår i Trygg-Hansas gravidförsäkring.
Till skillnad mot andra gravidförsäkringar, som ofta gäller först från graviditetsvecka 22 eller 23, gäller Trygg-Hansas gravidförsäkring redan från vecka 16 (15+0) för föräldrarna och vecka 23 (22+0) för barnet.
Vi rekommenderar att ni tecknar gravidförsäkringen före vecka 23, även för barnets skull. Då kan ni senare få ersättning för vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar som upptäcks redan då, till exempel vid ultraljud. Priset blir samma engångskostnad även om du tecknar tidigt.
Trygg-Hansas kostnadsfria variant av gravidförsäkringen ger ett mer begränsat skydd i jämförelse med gravidförsäkringen du betalar för.
Den kostnadsfria varianten kan vara ett bra alternativ för dig som nöjer dig med ett mindre omfattande skydd, men kom ihåg att det är stor skillnad på en försäkring du betalar för jämfört med en gratisförsäkring. Försäkringen som du betalar för kan bland annat ge ersättning om ditt barn skadas vid en för tidig födsel eller vid förlossningen. Det är ett skydd du bara kan få med en mer omfattande gravidförsäkring.
En gratis gravidförsäkring är främst en olycksfallsförsäkring som inte ger ersättning vid sjukdomar eller förlossningskomplikationer. Läs mer om vad som ingår i Trygg-Hansas kostnadsfria gravidförsäkring.
Om du redan har tecknat en kostnadsfri försäkring är det inte försent att byta till den du betalar för, läs mer och teckna den här.
I den här artikeln har vi gett exempel på hur Trygg-Hansas gravidförsäkring fungerar. För att ta reda på mer om vad som ingår i försäkringen och vilka begränsningar som gäller, läs mer om Trygg-Hansas gravidförsäkring här.
När barnet är fött är det klokt att teckna en individuell barnförsäkring, som ger både ett mer omfattande skydd och högre ersättning. Du kan teckna den så snart barnet är utskrivet från BB och annan vård. Så fungerar barnförsäkringen.
Uppdaterad mars 2021
Snart dags för förlossning? Läs mer om hur förlossningen startar och olika typer av naturlig smärtlindring eller medicinsk smärtlindring.
Samt mer om försäkringar:
Ultraljudet är en smärtfri, enkel och ofarlig metod där den blivande mamman får reda på ungefär när barnet kommer att födas och om allt ser ut som det ska i livmodern. Men det är bara ett av alla de test man som gravid kan ta innan födseln.
Vad är viktigast för att en barnvagn ska vara säker och praktisk? Och vilken modell ska man välja? Läs checklista och senaste testresultaten innan ni köper barnvagn.
Ömma bröst, ryggont, illamående eller strimmor på magen. Under graviditeten kan du få olika besvär. Här hittar du fakta och goda råd.