Familjen

Så fungerar Trygg-Hansas gravidförsäkring

Med en gravidförsäkring kan du få ersättning och stöd om något går fel under graviditeten eller förlossningen.

En gravidförsäkring är det enda försäkringsskyddet som finns för ditt ofödda barn. Sjuk- och olycksfallsförsäkringar för vuxna brukar inte omfatta komplikationer under graviditet och förlossning, och en barnförsäkring kan du teckna först när barnet är fött. I Trygg-Hansas gravidförsäkring ingår bland annat:

  • Upp till 600 000 kr i ersättning om barnet får en nedsättning av funktionsförmågan i samband med förlossningen, en sjukdom eller för tidig födsel. Ni som föräldrar eller det nyfödda barnet kan även få ersättning om ni skadas i ett olycksfall och får en bestående nedsättning av funktionsförmågan. Även här är högsta beloppet 600 000 kronor.
  • Ersättning för vissa komplikationer som kan uppstå under graviditeten eller under förlossningen.
  • Ersättning för missfall.
  • Någon att prata med. Att få en bebis som är sjuk eller drabbas av något annat allvarligt kan vara väldigt omtumlande. Därför ingår kristerapi i vår gravidförsäkring.
  • Ett engångsbelopp på 25 000 kronor om den gravida, pappan, partnern eller barnet skulle avlida under försäkringstiden.
  • Appen Gravid- och mammaträning ingår. I vår app får du övningar, personlig coaching och kunskap som är anpassad för gravida och nyblivna mammor. Allt med fokus på att hela du ska må bra!

Skydd för barnet i magen

Att få ett barn som behöver sina föräldrar extra mycket kan tära på ekonomin. Därför betalar vi ut 50 000 kronor direkt om bebisen föds med vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar. Till exempel vid Downs syndrom, ryggmärgsbråck eller vissa allvarliga hjärtfel. Det skyddet för bebisen i magen kan du bara få genom en gravidförsäkring.

En gravidförsäkring kan rädda familjeekonomin

Om ditt barn skulle behöva vård kan vår gravidförsäkring ge ett välbehövligt stöd. Bland annat kan ni få upp till 4 000 kronor per månad, alltså 48 000 kronor per år, om barnet beviljas omvårdnadsbidrag från Försäkringskassan.

Omvårdnadsbidrag är inte det man får för VAB (vård av barn), utan ett bidrag vid allvarliga sjukdomar. Fullt omvårdnadsbidrag innebär lite mer än 9 300 kronor i månaden, ungefär 111 000 kronor per år före skatt. För en del familjer är det extra stödet från försäkringen helt avgörande för ekonomin.

Ersättning för sjukhusvistelser är ett annat bra stöd. Med gravidförsäkringen kan ni få 200 kronor per dag om du eller det nyfödda barnet måste ligga på sjukhus – till exempel du om du drabbas av komplikationer under graviditeten eller barnet om det föds flera veckor för tidigt.

Du som väntar tvillingar får ytterligare mervärde hos Trygg-Hansa då hela gravidförsäkringen gäller för båda barnen utan att priset påverkas.

Så får du veta mer om försäkringen

Det kan vara bra att veta att alla delar i en gravidförsäkring inte gäller för alla sjukdomar så läs gärna om vilka sjukdomar som täcks av de olika delarna i försäkringen. Totalt sett innehåller försäkringen ett mer omfattande skydd än vad många andra försäkringsbolag erbjuder. Jämför gärna utifrån vad just du tycker är viktigt. Läs mer om vad som ingår i Trygg-Hansas gravidförsäkring.

Teckna tidigt för att få bättre skydd

Till skillnad mot andra gravidförsäkringar, som ofta gäller först från graviditetsvecka 22 eller 23, gäller Trygg-Hansas gravidförsäkring redan från vecka 16 (15+0) för föräldrarna och vecka 23 (22+0) för barnet.

Vi rekommenderar att ni tecknar gravidförsäkringen före vecka 23, även för barnets skull. Då kan ni senare få ersättning för vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar som upptäcks redan då, till exempel vid ultraljud. Priset blir samma engångskostnad även om du tecknar tidigt.

Gratis gravidförsäkring ger ett begränsat skydd

Trygg-Hansas kostnadsfria variant av gravidförsäkringen ger ett mer begränsat skydd i jämförelse med gravidförsäkringen du betalar för.

Den kostnadsfria varianten kan vara ett bra alternativ för dig som nöjer dig med ett mindre omfattande skydd, men kom ihåg att det är stor skillnad på en försäkring du betalar för jämfört med en gratisförsäkring. Försäkringen som du betalar för kan bland annat ge ersättning om ditt barn skadas vid en för tidig födsel eller vid förlossningen. Det är ett skydd du bara kan få med en mer omfattande gravidförsäkring.

En gratis gravidförsäkring är främst en olycksfallsförsäkring som inte ger ersättning vid sjukdomar eller förlossningskomplikationer. Läs mer om vad som ingår i Trygg-Hansas kostnadsfria gravidförsäkring.

Har du redan tecknat en gratis gravidförsäkring?

Om du redan har tecknat en kostnadsfri försäkring är det inte försent att byta till den du betalar för, läs mer och teckna den här.

Ta reda på mer innan du tecknar

I den här artikeln har vi gett exempel på hur Trygg-Hansas gravidförsäkring fungerar. För att ta reda på mer om vad som ingår i försäkringen och vilka begränsningar som gäller, läs mer om Trygg-Hansas gravidförsäkring här.

Efter BB – dags för barnförsäkring

När barnet är fött är det klokt att teckna en individuell barnförsäkring, som ger både ett mer omfattande skydd och högre ersättning. Du kan teckna den så snart barnet är utskrivet från BB och annan vård. Så fungerar barnförsäkringen.

Uppdaterad mars 2021