Familjen

Napp och suga på fingrarna

Nästan alla mindre barn suger på fingrarna eller har napp. Det är helt normalt och kan till och med ha vissa fördelar. Men i fyra-femårsåldern är det dags att sluta – då kan käkens utveckling påverkas, liksom talförmågan.

Sugande kan innebära både mat och tröst för en liten bebis. För en del barn verkar sugbehovet vara större än hungern, åtminstone under vissa stunder.

När amningen väl fungerar och bebisen ökar stadigt i vikt kan du prova med napp om du själv vill, eller tror att barnet mår bra av den.

Det är dock en helt annan sugmetod när barnet suger på nappen jämfört med bröstet, därför bör man undvika napp om amningen krånglar, eller om barnet är ovanligt litet eller omoget.

Givetvis ska barnet vara tryggt, mätt och torrt när du erbjuder nappen för att det lättare ska komma till ro eller somna om.

Minskad risk för plötslig spädbarnsdöd

Det finns vissa fördelar med att använda napp när spädbarnet ska sova:

– Idag anser man att användning av napp ger en minskad risk för SIDS, plötslig spädbarnsdöd, konstaterar barnläkare Gudmund Stintzing.

Man vet inte riktigt varför, men en teori är att barnets sugande och sväljande får bort slem som annars kan störa andningen. En annan förklaring är att barn som sover med napp i regel somnar bra, men även vaknar lätt.

Inte napp hela dagen

När ditt barn blir lite större är det viktigt för talutvecklingen att hen inte har nappen för mycket under sin vakna tid. Barn över ett år bör alltså inte gå runt med napp i munnen för jämnan. I den här åldern brukar barnet kunna acceptera att nappen sparas till vissa tillfällen; till exempel när det ska sova, är oroligt eller ledset.

Att sluta med napp eller tumme

För att undvika att utveckla bettfel bör barnet sluta med sin sugvana innan de permanenta tänderna kommer. Runt fyra-femårsåldern brukar det vara dags att helt sluta med napp. Innan dess är käken så mjuk att den lätt formar om sig när barnet väl blivit av med nappen.

Att sluta med fingersugning kan vara lite svårare eftersom tummen alltid finns tillgänglig – den går ju inte att lämna till kattungarna på Skansen eller ge bort till jultomten. Det är inte lätt att göra sig av med en vana som upplevs som trösterik och trygg, men det brukar alltid gå till slut.

Bör man koka nappen om den hamnat på golvet?

För några år sedan visade svensk forskning att barn får ett ökat skydd mot allergier och eksem om deras föräldrar haft för vana att rengöra barnets napp genom att suga på den om den t ex ramlat ned på golvet.

– Det verkar logiskt eftersom barnet på så sätt utsätts för lite av förälderns normala bakterieflora. Men just när man som förälder har en halsfluss eller annan sjukdom kan det vara mindre lämpligt, menar Gudmund Stintzing.

Vanligt är att att man sköljer av nappen under kranen. Vissa föräldrar kokar den för att få den riktigt ren.

– Det är i regel onödigt om man befinner sig i sin vanliga miljö.

Uppdaterad sept 2016

Text:

Åsa Fagerström, medicinjournalist

Faktagranskad:

Gudmund Stintzing, docent och barnläkare

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring