De flesta barn uppfinner någon form av tröstbeteende när de är trötta, ledsna eller bara har behov av en stunds tröst och avkoppling.
En del barn suger på tummen eller på en napp. Andra kramar en nalle eller gnider en bit tyg mot kinden, drar i en hårlock eller vaggar med överkroppen.
De flesta tröstbeteenden är normala företeelser. Men var uppmärksam på om barnet tar till det i stället för att leka med kamrater eller med föräldrarna. Det kan nämligen vara ett tecken på att allt inte står rätt till.
Något kan ha inträffat som gör att barnet har extra stort behov av tröst - ett nytt syskon, för stora förväntningar eller krav från föräldrarna eller kanske för långa dagar på dagis. Försök att komma fram till orsaken och ge barnet en tids extra omtanke.
Författare:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent
Ett litet barn som älskat att bada kan plötsligt bli rädd så fort badbaljan kommer fram. Det kan bero på flera olika saker - läs psykologens förklaringar.
Prata, sjung, lek och busa med ditt barn. Varje minut av sådan uppmärksamhet hjälper hans eller hennes hjärna att utvecklas. Nyckelordet är: lek.
Vet du vad som påverkar barns koncentration, känsla av glädje och minne på ett positivt sätt? Läs om 10 goda vanor som skapar en god hjärnhälsa.