Många kommer i bil. Några cyklar eller går. Andra åker buss. Hur man tar sig till skolan varierar. Men forskning visar att det är först vid cirka 12 års ålder som barn kan förväntas klara sig på egen hand i trafikerade miljöer. Och för att bli trygga barn i trafiken behöver de öva.
Det blir allt vanligare att föräldrar kör sina barn till skolan. Många tycker att det blir enklare och tryggare på det viset. Men är det verkligen så? Visst kan det vara bekvämt att ta bilen, men bilkörandet har baksidor. Trafikmiljön runt skolorna blir tät, hektisk och farlig och barnen missar naturliga tillfällen att röra på sig och träna på att vistas i trafiken. På en del skolor har man löst problemet med bilfria zoner närmast skolan och tydliga och säkra avlämningsplatser.
En annan lösning kan vara det som kallas Vandrande skolbussar. Då turas föräldrar om att promenera eller cykla med en grupp barn till skolan. Fördelarna med det är många:
Barn är nyfikna och vetgiriga. Därför är promenaderna till förskolan och sexårsverksamheten bra tillfällen att prata om vad som att händer i trafiken, vilka regler som gäller och varför det är viktigt att vara försiktig. Promenera och öva tillsammans
Trafiksäkerheten för barn har förbättrats rejält de senaste decennierna. Betydligt färre barn skadas i dag än för 20 år sedan. Men barn är ändå barn. Deras förmåga att uppfatta hur snabbt fordon rör sig och hur fort de själva förflyttar sig är inte fullt utvecklad. De har också svårt att hantera flera skeenden samtidigt och bedöma vad som kan vara farligt. Det gör att många trafiksituationer, som till exempel att korsa en väg, blir riskfyllda för små barn.
Forskningen visar att det är först när barnen är cirka 12 år som de kan förväntas klara sig på egen hand i trafiken. Överskatta inte ditt barns förmåga och kom ihåg att de lätt påverkas av hur andra beter sig.
Över 400 000 barn åker skolskjuts till skolan. Varje år inträffar ett par dödsfall när barn går framför eller bakom bussen och blir påkörda av mötande bilar eller av fordon som kör om. Hastighetsbegränsningar vid busshållplatserna och avsmalnande körbanor, som hindrar andra fordon från att köra om, har visat sig förbättra trafiksäkerheten. Lär ditt barn att vara särskilt försiktigt vid av- och påstigning, om det tar bussen till skolan.
Uppdaterad mars 2021.
Källor: NTF, Trafikverket, trafikiskolan.se, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Ett litet barn som älskat att bada kan plötsligt bli rädd så fort badbaljan kommer fram. Det kan bero på flera olika saker - läs psykologens förklaringar.
Prata, sjung, lek och busa med ditt barn. Varje minut av sådan uppmärksamhet hjälper hans eller hennes hjärna att utvecklas. Nyckelordet är: lek.
Vet du vad som påverkar barns koncentration, känsla av glädje och minne på ett positivt sätt? Läs om 10 goda vanor som skapar en god hjärnhälsa.
Tvåårssåldern borde kanske kallas för självständighetsåldern. Barnets egen vilja bör respekteras, men det är du som förälder som fattar besluten.