Familjen

Ge ditt barn en trygg sömn

Sömn är viktigt för en god hälsa, den ger både kroppslig och psykisk vila. Särskilt viktigt är den för små barn. De växer på natten och deras infektionsförsvar byggs upp under sömnen.

För att barnet ska kunna sova bra är det viktigt att skaffa sig en bra läggningsrutin. Lättare sagt än gjort, kan man tycka. Men genom att vara konsekvent kan man lära sitt barn att somna lugnt och - i bästa fall - sova gott hela natten.

Läs gärna barnläkarens svar på frågor om små barns sömn - bebisar som vänder på dygnet, vaknar eller sover i föräldrarnas säng.

Under natten sover vi alla i några perioder av ytlig sömn och några perioder av djup sömn.

Ett spädbarn kan ha så många som åtta perioder av ytlig sömn under natten. Det är då inte ovanligt att barnet vaknar upp under den ytliga sömnen. Hos många barn som inte sover bra är problemet inte att de vaknar upp på natten, utan att de inte kan somna om igen utan hjälp av föräldrarna. Då kan det vara bra för både barn och föräldrar att barnet lär sig att somna om av sig själv.

Lättare att förebygga sömnproblem

- Våra erfarenheter visade att det fanns ett stort behov av kunskaper inom det här området. Dessutom är det mycket lättare att förebygga sömnproblem än att försöka lösa dem senare, säger Monica Östberg, som arbetat länge som psykolog vid Special-BVC på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala och dessutom doktorerat i ämnet föräldrastress.

Sällan medicinska orsaker

Det finns många orsaker till sömnproblem. För det första är barn olika. Några barn kräver mer av sina föräldrar när det gäller att få goda sömnvanor.

En del barn är mer lättstörda av buller, ljus, våt blöja eller över att vara hungrig. Sömnproblem beror sällan på medicinska orsaker.

Men om man är osäker på det kan det vara bra att först rådfråga barnavårdscentral eller läkare och eventuellt få barnet undersökt.

Kolik är en vanlig orsak till sömnproblem hos riktigt små barn. När barn har kolik brukar föräldrarna trösta sitt barn genom att bära och vagga det mycket. När koliken har gått över ska man inte behöva använda dessa metoder för att få barnet att somna, men barnet kanske fortfarande vill det, säger Monica Östberg.

Läs tips om hur du gör kolikmassage.

Fundera över läggningsvanorna

Vid 3-4 månaders ålder brukar många barn sova under större delen av natten. Om ditt barn inte klarar detta vid 5-6 månader kan det vara tid att börja fundera över läggningsvanorna. Om barnet alltid suger sig till sömns vid bröstet eller vaggas i famnen tills det somnar kan det vara svårt för barnet att somna om själv igen efter ett vanligt nattuppvaknande.

– Varken barn eller föräldrar mår bra av att barnet har svårt att somna. Det tär att inte få sova, både på den enskilde och på relationerna till barnet och till den andre föräldern, säger Monica Östberg.

Att lära barnet somna

Vad ska man då göra om man verkligen vill att barnet ska börja somna själv? Monica Östberg rekommenderar då att lägga sitt barn i sängen, smeka barnets huvud en kort stund, säga godnatt och sedan lugnt gå därifrån.

Om ditt barn smågnäller, vänta ett par minuter eftersom barnet kan vara på väg att glida in i sömnen. Om barnet fortsätter att protestera går du tillbaka, men utan att lyfta upp barnet. Du kan upprepa vad du gjorde tidigare, smeka ditt barn lätt över huvudet, säga godnatt och gå. Samma rutin gäller när barnet vaknar på natten och skriker. Om ingenting verkar fel, som bajs i blöjan eller liknande, är det bara att upprepa vad som gjordes vid läggdags.

– Det viktigaste är att vara konsekvent. Om du är kärleksfull och vänlig men bestämd och uppmuntrar barnet att stanna kvar i sin säng så kommer du snart att ha ett barn som somnar snabbt vid läggdags, säger Monica Östberg.

En del föräldrar tycker att det kan vara svårt att höra barnets protester och vill då kanske sitta hos sitt barn istället. Eller vill låta det sova i den egna sängen, för den delen. Det finns alltså olika skolor och råd, men få som numera tycker att barn ska behöva ligga och gråta tills det somnar av sig självt.

– Föräldrarna ska själva känna sig för. Det viktigaste är att komma fram till en bra läggningsrutin som hjälper barnet att somna på kvällen och att fortsätta sova gott hela natten, säger Monica Östberg.

Läs gärna också om växtvärk, något som kan ge sömnproblem hos lite större barn.

Uppdaterad nov 2015

Författare: Gisela Zeime, journalist

Uppdaterad av Åsa Fagerström, medicinjournalist

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring