Växtvärk är en ofarlig, övergående men återkommande värk i benen. Den brukar komma på kvällen och kan göra att barnet vaknar och har ont.
Det finns inga bevis för att växtvärk skulle ha med växande att göra även om det vore en tilltalande förklaring. Det är i regel barn som är i förskoleåldern eller tidig skolålder som råkar ut för värken.
Orsaken till växtvärk är fortfarande okänd. Det finns inget direkt samband mellan fysisk aktivitet och ökad risk för smärtan. Ändå har det spekulerats kring ifall växtvärk skulle kunna vara en form av träningsvärk. Andra idéer har varit att värken skulle bero på vätskebrist eller någon mineralbrist, till exempel selenbrist.
I det typiska fallet klagar barnet över värk i underbenet, ofta på framsidan, i vaden och kring knäleden när det ska sova på kvällen. Ofta somnar barnet för att vakna av smärtan efter ett par timmar. Det syns ingen svullnad eller värmeökning i benet - allt verkar normalt. Barn kan också drabbas av det vi kallar sendrag i exempelvis vaden eller foten. Muskeln blir spänd, gör ont och behöver då försiktigt sträckas, masseras och hållas varm.
Ge barnet uppmärksamhet och tröst. Massera gärna benen och håll dem varma. Ge barnet något att dricka om det är törstigt, dock inte saft eller läsk.
Om värken är svår kan man ge något smärtstillande, till exempel paracetamol (Alvedon eller Panodil) eller ibuprofen (Ibumetin eller Ipren).
Uppdaterad nov 2014
Granskad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent
Om värken bara ökar, om barnet klagar över värk även på dagen eller om barnet har svårt att gå, haltar eller om någon led blir svullen och varm ska man söka läkare.
En gäspning kan det vara första tecknet. Här hittar du fakta om åksjuka och sjösjuka - och tips om hur du hjälper barnet slippa illamåendet.
Blåsljud på hjärtat är mycket vanliga hos små barn. De kan vara tillfälliga och läkaren brukar behöva göra om undersökningen för att göra sin bedömning.