Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Ständigt hostig och sjuk

Fråga:

Har en 4-årig pojke som för 1,5 år sen drabbades av lunginflammation och förra året i okt/nov fick han mycoplasmabakterier två gånger. Sista gången blev han behandlad med antibiotika, fick äta Klacid. Sen dess har han haft problem med hosta som går ner till lungorna, fick inhalera flera gånger och fick medicin Airomir som vi fick ge hemma, sen samtidigt Pulmicort.

Jag undrar; kommer han ha dessa problem hela sitt liv, det börjar bli jobbigt både för honom och oss. Känner mycket oro över om han kommer att vara sjuk hela tiden.

Svar:

Små barn och många infektioner – det hänger liksom ihop. Förhoppningsvis ska han inte fortsätta ha en massa lunginflammationer! Det finns förstås barn med immunbristtillstånd och med medfödda anatomiska avvikelser i lungorna som gör att de drabbas av lunginflammationer hela tiden, men din pojke tycks ha varit frisk sina första två år och först därefter drabbats av flera jobbiga infektioner. Då är det nog bara så att han haft oturen att stöta på bakterier som han inte haft ett bra skydd emot.

Det finns inte så få barn som i grund och botten har en astmasjukdom, och som har långvarig (ofta nattlig) hosta, och som i högre grad än andra barn riskerar drabbas av lunginflammationer. Kan det vara så att han faktiskt har en barnastma? Eftersom han använder Pulmicort så tror jag kanske att han misstänks ha astma, och det kan nog i så fall vara ”boven i dramat”. Prata med din barnläkare som skrivit ut medicinerna.

Om han använder sina mediciner så snart han börjar bli lite förkyld eller hostig, så tror jag nog han ska slippa de här jobbiga lunginflammationerna. Och – sist men inte minst; se till att han får växa upp i en rökfri miljö, det är han väl värd!

Besvarad av:
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

shadow

Semester med barn

Det är inte hur långt ni åker eller vad det kostar som avgör om semestern med barnen blir bra eller inte. Sommarens höjdpunkt kan lika gärna vara en utflykt i grannskapet eller en lek som en…

Läs merarrow
shadow

Goda råd i kylan

Det är kul att leka i snö! Bygga snökoja, åka pulka eller ta en skidtur. Men kan barnen vara ute oavsett hur kallt det är?

Läs merarrow