Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gravid vecka 27

shadow

Om det kommer lite vätska från brösten så är det alldeles normalt. De växande mjölkkörtlarna visar att din kropp förbereder sig på att du snart ska ta hand om ett litet barn.

För många fortsätter brösten att vara spända och ömma under hela graviditeten. Mjölkkörtlarna växer och det kan rinna lite vätska från brösten. Du kan också känna att det spänner i magen allt eftersom livmodern växer.

Kanske sover du oroligare än vanligt, och drömmer mer. Allt oftare störs sömnen av att du måste gå upp och kissa på grund av ett ökat tryck mot urinblåsan. Inne i livmodern börjar det bli trångt. Barnet väger cirka 1000 gram. Det kan öppna ögonen och se, även om det inte finns mycket att titta på där inne i magen.

Sugen på viss mat eller sötsaker? Matnoja – picasyndrom – är inte ovanligt under graviditeten. Låt dig också inspireras av våra frestande tips om bra gravidmat, skrivna av dietist med särskild kunskap om barns behov.

Inne i magen blir barnets muskler allt starkare – den blivande mamman kan märka av i form av en och annan smärtsam fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan.

Mer tips, inspiration och fakta:

Förlossningsrädsla eller förlossningsfobi

• Resa och försäkring under graviditeten

Gravidpenning och föräldrapenning

• Profylaxkurs och föräldrautbildning

Sex under graviditeten

Prematur – för tidigt född

Är blödningen ett missfall, kan hög musik skada barnets hörsel, vågar jag bada bubbelpool?
Läs våra många expertsvar på andras gravid-frågor.

NästaarrowarrowFöregående
shadow

Gravid vecka 28

Känner du dig andfådd så beror det inte bara på att du är lite extra tung. Du behöver också mer syre än normalt.

Läs merarrow
shadow

Allergi - en immunologisk överkänslighet

Överkänslighetsreaktioner delas upp i allergi och intolerans. Vid allergi är kroppens immunförsvar inblandat, vilket inte gäller vid intolerans.

Läs merarrow