Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Vatten + barn = håll uppsikt

play-button
shadow

En dag på stranden. Barnen leker så bra med varandra och vattnet är grunt. Visst är det lockande att slappna av och läsa den där boken du längtat efter, eller att ge dig tid att lyssna på din favoritpodd? Men tänk på att du måste hålla koll på barnen hela tiden när de är på stranden, det är den säkraste metoden för att undvika olyckor.

Det händer inte ofta att barn drunknar i Sverige, men det händer. Och då går det fort och ofta helt utan ljud. Inget plask, inga rop på hjälp. Lämna därför aldrig dina barn utan uppsikt, inte ens i grunt vatten. Små barn ska aldrig vara längre bort än att du når dem.

Simkunnighet är en fråga om mognad

Barn som är yngre än fyra år är vanligtvis inte mogna att lära sig simma. När de blir äldre och lär sig, så håll ändå koll på dem när de är i vattnet. Det är så lätt att överskatta deras förmåga och tro att de klarar sig bättre än de gör!

Lär dig hjärt- och lungräddning

Någon som har varit på väg att drunkna behöver snabbt få hjärt- och lungräddning. Det är bokstavligt talat livsavgörande. Svenska Livräddningssällskapet erbjuder kurser för både stora och små som vill bli livräddare. Varför inte passa på redan nu i sommar?

Båtsommar?

Barn som inte kan simma ska alltid ha en räddningsväst, som i princip är en flytväst med krage. Låt den sitta på även när barnen bara är på bryggan. Läs om bästa flytvästarna för barn.

Är det en liten öppen båt ni åker med? Tänk på att inte resa er och byta plats i onödan när ni är ute på sjön. Om ni måste, så se till att göra det en i taget.

Om Älskade unge på Aftonbladet TV

Älskade unge besvarar småbarnsföräldrars funderingar kring allt mellan himmel och jord. Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, medverkar i flera avsnitt och berättar om allt från vattensäkerhet till hur man brandövar hemma med barnen. Alla avsnitt av Älskade unge hittar du på Aftonbladets hemsida.

Goda råd för baddagar med barnen

• När barnet är i eller i närheten av vatten, lägg bort mobilen, läsplattan och boken och håll uppsikt.

• Små barn i vatten ska alltid vara på gripavstånd så att du direkt kan nå dem om något händer, ta chansen att ha en mysig stund med ditt barn i vattnet.

• Även om barnet kan simma, håll uppsikt. Särskilt i början av sommaren när vattnet fortfarande är kallt.

• Barn ska alltid ha flytväst när man åker båt, men det är viktigt även på bryggan. Små barn rekommenderas att ha räddningsväst som vänder barnet rätt om det hamnar i vattnet.

• Låt inte äldre barn passa de yngre, det behövs alltid en vuxen!

Expertens råd om barn och vatten:

Ska spädbarn ha flytväst?

Rädd för att bada

 

shadow

Välj rätt flytväst

En bra flytväst kan rädda ditt barns liv. En räddningsväst håller barnets huvud över ytan om det är medvetslöst. Tips och testresultat hittar du här.

Läs mer
shadow

Hemförlossning - föda hemma

Omföderskor med okomplicerad graviditet kan i vissa fall välja att föda hemma. Men regler och ersättning för hemförlossning varierar mellan olika landsting.

Läs mer